Bosić i Mektić posjetili Bijeljinu

Funkcionisanje Gradske uprave Grada Bijeljina i dalji razvoj ove lokalne zajednice bile su glavne teme današnjeg sastanka gradonačelnika Bijeljine Miće Mićića sa predsjedavajućim Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladenom Bosićem i ministrom bezbjednosti BiH Draganom Mektićem koji su boravili u posjeti Bijeljini.

Bosić i Mektić posjetili Bijeljinu

Tokom razgovora, gradonačelnik Mićo Mićić je istakao da Bijeljina nastoji da realizuje značajne projekte koji u velikoj mjeri zavise od Savjeta ministara i Parlamentarne skupštine BiH i da je na današnjem sastanku razgovarano o načinima podrške ovim projektima.

- U narednih 15 dana treba da dobijemo saglasnost i ratifikaciju Ugovora o donaciji od holandske Vlade od 6, 5 miliona evra za završetak kanalizacije u Ulici 27. Marta, Bogdanovića plac, dijelu Ulice Srpske vojske i dijelu grada oko željezničke stanice - naveo je gradonačelnik Mićić.

On je dodao da Grad očekuje od institucija BiH da omoguće povrat 1,4 miliona konvertibilnih maraka od PDV-a uplaćenih za donaciju švedske agencije SIDA koja je bila namijenjena za završetak projekta izgradnje sistema za prečišćavanje otpadnih voda, s obzirom na to da BiH ima Sporazum sa ovom Agencijom da njihova sredstva ne budu oporezovana PDV-om.

Gradonačelnik je istakao da očekuje i podršku institucija BiH kad je riječ o plavom dizelu.

- Nadamo se da će naši predstavnici u Parlamentarnoj skupštini i Savjetu ministara BiH uspjeti da izdejstvuju podjelu plavog dizela, jer je on neophodan našim poljoprivrednicima - izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Mićić.

On je poručio da je budžet Grada stabilan, bez obzira na spekulacije.- Bez obzira na novu skupštinsku većinu, glavni projekti neće biti zaustavljeni. Centar za socijalni rad se gradi, nastaviće se graditi škola i vrtić u naselju Ledinci, a biće izgrađeni i planirani kružni tokovi - naveo je Mićić, dodajući da nova skupštinska većina jedino može da omete investiranje u industrijskoj zoni jer osporavaju prodaju zemljišta.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić je naglasio da će se ministri iz reda srpskog naroda u Savjetu ministara truditi da ova institucija BiH pomogne razvoju lokalnih zajednica u Republici Srpskoj, kao i da je Bijeljina Grad koji na osnovu svog zalaganja i truda zaslužuje pomoć da se dalje unapređuje.

- Semberija je žitnica Republike Srpske i jedan od najperspektivnijih nosilaca razvoja ovog entiteta. Podržaćemo sve razvojne projekte i nastojati da podstaknemo dalji razvoj - najavio je Mektić.

On je dodao da je upoznao gradonačelnika o problemima kriminala i korupcije koji utiču na ekonomsku stabilnost, te da će nastojati po svaku cijenu da iskorijene ovaj vid zloupotreba.

Predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH Mladen Bosić je istakao da su sagledani problemi Bijeljine u čijem rješavanju mogu pomoći institucije BiH, prije svega u ostvarivanju dogovorenih donacija i vraćanju PDV-a za te donacije:

- Učinićemo sve što možemo da pomognemo Bijeljini u ovim nastojanjima. Nastojaćemo da pružimo pomoć Bijeljini i preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, na čelu sa ministrom Mirkom Šarovićem, koje će se truditi da pomogne poljoprivrednim proizvođačima uvođenjem plavog dizela. Takođe, preko Ministarstva bezbjednosti BiH potrudićemo se da razotkrijemo da li postoji politička korupcija u ovom gradu, te drugi vidovi kriminala i korupcije koji ugrožavaju privredni ambijent - najavio je Bosić.

On je, takođe, čestitao bijeljinskom Fudbalskom klubu „Radnik" osvajanje kupova BiH i Republike Srpske čiji fudbaleri su osvjetlali obraz svom Gradu i cijeloj Republici Srpskoj, pogotovo imajući u vidu da, brojni klubovi u Srpskoj zbog nebrige republičke vlasti prolaze kroz tešku krizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA