Promovisan roman Vanje Bulića "Teslina pošiljka"

U Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini je predstavljen roman Vanje Bulića "Teslina pošiljka", istorijski triler o uništavanju kulturnog blaga u Narodnoj biblioteci u Beogradu, koja je srušena 1941. godine.

Promovisan roman Vanje Bulića "Teslina pošiljka"

Bulić kaže da je, istražujući o tome, zaključio da tokom njemačkog bombardovanja nisu izgorile sve knjige, nego je biblioteka zapaljena iznutra i opljačkana.

"U toj biblioteci je bilo pola miliona knjiga i rukopisa, 1.200 rukopisnih knjiga iz ranog srednjeg veka, što nemaju zemlje koje se diče da su mnogo kulturnije i jače od Srbije", istakao je on i dodao da je u biblioteci radilo dvoje Nijemaca.

Autor kaže da je suština knjige data u podnaslovu - Kad knjiga izgori, pepeo progovori.

Bulić u literaturi koja je spoj činjenica i mašte zaključuje da su se u opljačkanoj i uništenoj biblioteci u Beogradu nalazili čuveni "zraci smrti", koje je Nikola Tesla spremio kao oružje koje će odbraniti Srbiju u slučaju rata. Istovremeno, kaže on, tu je bilo i Miroslavljevo jevanđelje koje je jedno od 120 najvrednijih nepokretnih dobara u istoriji ljudske civilizacije.

Prema riječima autora, u knjizi se nalaze i neki bizarni podaci o Tesli, njegova prepiska sa čuvenim medijumom sa kojim se dopisivao na jezicima izumrlih naroda.

Činjenica je, kaže Bulić, da su stručnjaci utvrdili da količina pepela koja je nađena ne odgovara količini knjiga koje su spaljene u beogradskoj biblioteci.

Vaoma posjećeno književno veče u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" u Bijeljini otvorili su pjesmom i muzikom na gitari prijatelji Vanje Bulića iz mladosti.

Jedan od njih, profesor fizike u penziji Mihajlo Trifković, rekao je da su njihov nastup i Bulićeva promocija posvećeni obilježavanju 160 godina od rođenja svjetskog genija za sva vremena Nikole Tesle.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA