Peticija udruženja "Drugačiji svijet"

Udruženje "Drugačiji svijet" u Bijeljini koje okuplja osobe s posebnim potrebama pokrenulo je peticiju. Od Gradske uprave i Skupštine traže povećanje naknade za smještaj u vlastitu porodicu, za koju se godišnje iz budžeta izdvaja 204.000 KM.

Peticija udruženja "Drugačiji svijet"

Ovo udruženje je već tri puta tražilo povećanje sa 20 na 50 odsto od zakonske osnovice, radi poboljšanja uslova života ovih kategorija, ali su odbijeni svaki put zbog nedostatka novca u gradskoj kasi.

Odbornici nove skupštinske većine su na međustranačkom dogovoru usvojili prijedlog za povećanje na 40 odsto, koji će biti razmatran na sjednici Skupštine grada.

Naknada za smještaj djece s posebnim potrebama u vlastitu porodicu trenutno iznosi od 91KM za porodice koje ostvaruju prihode - do 130KM za one koji ih nemaju. Budući da se radi o osobama čije se zdravlje iz godine u godinu pogoršava i neophodna su im ortopedska pomagala, lijekovi, pelene, ali i posebna ishrana, veća izdvajanja iz gradske kase i za roditelje i za djecu bi bila dragocjena.

- To su djeca kojima je potreban nadzor 24 sata, roditelj treba da bdi nad svojim djetetom, samim tim on ne može da radi , tako da bukvalno i roditelji i djeca žive od tih primanja, a od trenutnih primanja to je dovoljno za dva - tri dana života - kaže Kaća Blagić, predsjednica Udruženja.

Na području Bijeljine ovo pravo ostvaruje 135 lica koja nisu sposobna za samostalan život i ne mogu biti obuhvaćena vaspitno-obrazovnim procesom.

Gradski parlament ne može da udovolji inicijativi Udruženja "Drugačiji svijet" da se izdvajanja povećaju sa 20 na 50 odsto, ali je donijet prijedlog da to povećanje bude 40 odsto. O tome će se odlučivati na sjednici skupštine 2. juna. Isplata povećane naknade mogla bi da bude realizovana već od 1. avgusta

- Ako bi se počelo isplaćivati od 1. avgusta, potrebno je 100.000KM. Smatram da grad ima finansijska sredstva i može da odgovori tim potrebama - ističe Dragan Đurđević, predsjednik Skupštine grada.

U prijedlogu rebalansa budžeta idućeg mjeseca biće planirana sredstva i za ove namjene, kako bi se pomoglo porodicama koje nose teško breme i strahuju ko će se starati o njihovoj djeci kada njih ne bude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA