Kada ti je telefon najbolji prijatelj

Kada je pre manje od deset godina Stiv Džobs obećao da će smartfon promeniti svet, mnogi mu nisu verovali. Danas, kad su svedoci pojave da više ne komuniciramo sa sagovornicima, već "buljimo" u telefon, shvataju da je američki vizionar bio u pravu.

Kada ti je telefon najbolji prijatelj

Teško je odoleti proveravanju mejlova, pisanju poruka, društvenim mrežama, čitanju vesti, jer sve to je nadohvat ruke.

Koliko smo hipnotisani telefonima, pokazuje studija Univerziteta u Virdžiniji i Britanskoj Kolumbiji. Istraživači su sproveli dvonedeljni eksperiment kako bi ispitali do koje mere telefon utiče na naše živote.

Rezultat je zaprepastio i pesimiste. Teško ćete danas naći čoveka koji ne proverava telefon u društvu, jer to radi čak 95 odsto ispitanika.

Na novog najboljeg prijatelja trošimo dva sata dnevno, a 70 odsto ispitanika koristi telefon dok radi. I najzanimljivije - svaki deseti proverava telefon tokom seksa.

Kako kažu naučnici, reč je o zabrinjavajućim podacima koji pokazuju da čak i ljudi koji klinički ne pate od hiperaktivnosti i poremećaja pažnje imaju problem da se koncentrišu, fokusiraju i mirno sede.

Simptomi su izraženiji kad je telefon uključen i na vibraciji, nego na nečujnom modu, pa jedino što možemo da uradimo kako bismo bar umanjili zavisnost je da "ljubimca" što češće utišamo. Jedino tako ćemo početi da živimo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA