Večeras u Biblioteci otvaranje izložbe "Jezik i Pismenost" i promocija knjige "Ataka na Itaku"

Večeras će u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" biti otvorena izložba "Jezik i pismenost" sa početkom u 18,55 časova, dok će par minuta kasnije biti predstavljena knjiga "Ataka na Itaku", autora Mirka Demića.

Večeras u Biblioteci otvaranje izložbe "Jezik i Pismenost" i promocija knjige "Ataka na Itaku"

Izložba "Jezk i pismenost" u najširem istorijskom, književnom i filološkom luku prikazuje nastanak i razvoj ćiriličkog pisma, te predstavlja odličan primjer kako da se ćirilici da određeni značaj, u vremenu kada je ugrožena i kada ima onih koji bi željeli da nestane.

Autori izložbe su proučavaoci slovenske filologije i istraživači slovenske pismenosti - prof. dr Tatjana Subotin Golubović, vanredni profesor na Katedri za istoriju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i načelnik Arheografskog odjeljenja Narodne biblioteke Srbije, mr Dušica Grbić, bibliotekar i arheograf-savjetnik, rukovodilac Odjeljenja stare i rijetke knjige i legata Biblioteke Matice srpske i Violeta Jovičinac Petrović, diplomirani filolog za ruski jezik i književnost, bibliotekar u Matičnom odjeljenju NBKG.

Izložba je do sada obišla nekoliko gradova u Srbiji i Republici Srpskoj, a večeras će biti otvorena u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" sa početkom u 18,55 časova.

Nakon otvaranja izložbe, uslijediće predstavljanje knjige "Ataka na Itaku", autora Mirka Demića.

Knjigu Ataka na Itaku sačinjavaju pet dužih pripovjedaka (Ataka na Itaku, (B)rat naš nasušni, Presretnute depeše Ambrozija Hapsanž-Birsa, Švejk na odsustvu, Susjedstabsko-komšilijski gambit) uokvirenih prološkom i epiloškom pričom.

Naslovna pripovijetka Ataka na Itaku opisuje „junaštva" legendarnog mitskog junaka Odiseja iz perspektive dva sporedna junaka Odiseje - svirača Femija i psa Argusa.

Njihova priča se razlikuje od one zvanične, nalikujući na istoriju autodestrukcije, što svaki rat po svojoj suštini i jeste.

Pripovijetke knjige Ataka na Itaku, iako tematizuju posljednje ratove u našem okruženju, govore suvereno i o bivšim i budućim ratovima, bilo gdje da se vode.

Predstavljanje knjige biće održano u Velikoj sali Narodne biblioteke "Filip Višnjić" sa početkom u 19,00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA