Vojska RS obilježava krsnu slavu Vidovdan

Uz lomljenje slavskog kolača i Vidovdanski koncert u ponedjeljak 27. juna Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk Oružanih snaga BiH obilježiće Vidovdan - krsnu slavu Vojske Republike Srpske i Spomen-hrama Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih.

Vojska RS obilježava krsnu slavu Vidovdan

Svečanosti će prethoditi Sveta liturgija u Spomen-hramu, a nakon liturgije i lomljenja slavskog kolača koje je zakazano za 18,30 časova, uslijediće Vidovdanski koncert u Centru za kulturu "Semberija", sa početkom u 20,00 časova.

Na koncertu će nastupiti Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" i umjetnički ansambl "Stanislav Binički" Ministarstva odbrane Republike Srbije.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini prvi je vojni spomen-hram /vojna crkva/ u Republici Srpskoj i posvećen je Krsnoj slavi Vojske Republike Srpske.

General-major Novica Simić, komandant Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske, započeo je 1994. godine preuređenje jednog već postojećeg objekta bijeljinske kasarne u pravoslavni spomen-hram. Hram je sagrađen trudom vojnika i vojskovođa Vojske Srpske, a osveštan je 25. juna 1995. godine 2010. godine počela je temeljna obnova hrama, koji je 30. septembra 2014. godine osveštao episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA