Besplatno ljetovanje za oko 160 djece iz Bijeljine

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske 15 godina u kontinuitetu realizuje projekat "Socijalizacija djece Republike Srpske". Do sada je kroz Projekat prošlo oko 1000 djece sa područja Bijeljine.

Besplatno ljetovanje za oko 160 djece iz Bijeljine

Projekat je pokrenut 2002. godine, eksperimentalno u Baošićima, a od 2003. pa do 2015. realizovan je u Kumboru. Prethodnih četranaest godina kroz ovaj Projekat je prošlo skoro 20.000 djece iz cijele Republike Srpske, a oko 1000 djece sa područja Bijeljine.

Projektom su obuhvaćena sva djeca iz čitave RS, a Centri za socijalni rad su ti koji su na lokalnom nivou glavni saradnici na terenu i oni su zaduženi za koordinciju svih aktivnosti koje su vezane za projekat.

"Kada je krenuo projekat postojao je bojazan kako će se djeca voditi na more pa su neki Centri krenuli jako oprezno. Tako je i bijeljnski Centar na početku vodio manji broj djece nego što je bilo raspoloživog kapaciteta. Međutim, vremenom, kako su se pokazali benefiti i svrsishodnost projekta, došlo je do situacije da se sada u Bijeljini traži mjesto više. Tako da je od početnih tridesetak mjesta koja se i nisu uspjevala popuniti, mi ove godine u Bijeljini imamo 157 djece koja idu u Bečiće", rekla je za portal Bijeljina danas, Slađana Cvjetković, rukovodilac Odjeljenja za analitičko-informativne i razvojne poslove.

Cvjetkovićeva je istakla da se djeca biraju putem javnog konkursa koji raspsuje Fond svake godine u februaru mjesecu na koji mogu da se prijave roditelji, organizacije i udruženja građana prema uslovima koji su navedeni u konkursu.

"Akcenat je na djeci čiji se razvoj ne odvija u optimalnim uslovima, da li zbog porodične, materijalne, socijalne ili zdravstvene situacije, tako da je cilj projekta da se takvoj djeci bar deset dana omogući da uživaju u djetinjstvu. Takođe, sa njima su i talentovana djeca, pobjednici na republičkim takmičenjima, a posebno interesovanje imamo sportskih klubova i udruženja sa područja opštine Bijeljina", dodala je Cvjetković.

Projekat je počeo sa realizacijom 20. maja i trajaće do 21. septembra, u 14 smjena. Smjene trajaju po 10 dana, izuzev prve u kojoj su djeca predškolskog uzrasta proveli osam dana na moru.

"Već godinama vrtić 'Čika Jova Zmaj', odjeljenje iz Janje - Novo Naselje učestvuje u projektu. Tako je i ove godine bilo sedam predškolaca i to nam je najslađa smjena", kaže naša sagovornica.

Osim bijeljinskog Centra za socijalni rad u projektu učestvuju i Boračka organizacija RS, udruženje Otaharin, udruženje Roditelja sa četvero i više djece, takođe bilo je godinama uključeno i udruženje Nada i ove godine po drugi put je tu i Opšta bolnica Sveti Vračevi Bijeljina preko kojih idu djeca sa hroničnim oboljenima, kao što su astma i bronhitis.

Istraživanja koja svake godine provodi Fond za dječiju zaštitu pokazuju da roditelji primjećuju da se nakon povratka djeca znatno samopouzdanija, samostalnija i da su usvojili neke od higijenskih navika koje do tada nisu imali.

"Svako dijete koje se vrati sa pozitivnijom slikom o sebi, mi smo uradili dobar posao", rekla nam je Slađana.

"Program je veoma dinamičan i sadržajan i prilagođen je uzrastu i potrebama djece. Ustajanje je u sedam sati, zatim slijedi jutarnja gimnastika i doručak. Odlazak na plažu je u 9 pola 10 gdje provode dva sata, nakon ručka slijede psiho-socijalne ili kreativne radionice. U poslijepodnevnim satima se ponovo odlazi na plažu, nakon povratka i večere slijede večernje ili sportske aktivnosti koje traju sve do pola 11 kada se djeca spemaju na spavanje", dodala je ona.

Cvjetkovićeva je još navela da za razliku od Kumbora gdje su djeca bila u kampu, u Bečićima je obezbijeđen smještaj u hostelu gdje svaka soba ima svoje kupatilo. Plaža na koju djeca odlaze je zakupljena samo za njihove potrebe, tako da nema miješanja sa drugim turistima.

Javni fond za dječiju zaštitu Republike Srpske finansira projekat uz podršku Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Srpske RS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA