Najčešće greške pri montaži i korišćenju dečijih auto sedišta

Prilikom montaže i korišćenja dečijeg auto sedišta neke od grešaka javljaju se relativno često. Koje su to greške i kako ih ispraviti ili izbeći možete pročitati u nastavku.

Najčešće greške pri montaži i korišćenju dečijih auto sedišta

Dete se ne prevozi u adekvatnom auto sedištu

Dečija auto sedišta su podeljena u težinske grupe - svaka grupa auto sedišta namenjena je deci u tačno određenom rasponu telesne težine. Dete se uvek mora prevoziti u onom auto sedištu koje odgovara stepenu detetovog razvoja.

Ako je dete premalo za auto sedište, može se dogoditi da u slučaju sudara "sklizne" ispod pojaseva i bude izbačeno iz auto sedišta ili ga pojasevi auto sedišta mogu povrediti, jer - budući da je dete premalo - ne prolaze onim delovima tela za koja su namenjena.

Ako je dete preveliko za određenu kategoriju auto sedišta u kom sedi, u slučaju sudara auto sedište -ne samo što ga neće zaštititi - nego može dete i dodatno povrediti. U toku same vožnje detetu sigurno neće biti udobno u auto sedištu koje mu je premalo.

Šta uraditi?

Nikad nemojte dete stavljati u auto sedište koje mu je preveliko čekajući da ga dete "doraste". Saobraćajna nezgoda može se desiti i pre nego dete doraste auto sedištu. Prevozite dete uvek i isključivo u odgovarajućem dečijem auto sedištu!

Prelabavo vezivanje / nevezivanje auto sedišta

Jedna od grešaka koja se najčešće susreće je nedovoljno učvršćivanje auto sedišta. Sigurnosni pojasevi vozila mogu biti provučeni kroz ispravne vođice na auto sedištu, ali auto sedište nije čvrsto postavljeno. Još je gore ako se auto sedište postavi u automobil bez da se uopšte pričvrsti sigurnosnim pojasevima automobila!

Ako auto sedište nije čvrsto postavljeno, u slučaju sudara će biti (zajedno sa detetom) izbačeno iz sedišta automobile i dete može zadobiti teške povrede!

Šta uraditi?

Sigurnosni pojasevi automobila moraju biti provučeni kroz ispravne vođice (plave za sedišta u kategoriji 0+ ili crvene za kategorije 1/2/3). Ako auto sedište ima kopču za fiksiranje sigurnosnog pojasa, namestite je. Zategnite pojas tako da dečije auto sedište čvrsto stoji na odgovarajućem mestu na "zadnjoj klupi".

Prelabavo vezivanje ili nevezivanje deteta u auto sedištu

Primarna namena auto sedišta nije da bude udobna fotelja za dete (iako to samo po sebi nije loše), nego da zaštiti dete u slučaju sudara. Da bi se ta namena mogla i ostvariti, dete je potrebno u auto sedištu vezati i to na adekvatan način.

Vezivanje na način da pojasevi auto sedišta spadaju s ramena nije prihvatljiv način. Takvim vezivanjem dete se ne štiti, jer će u slučaju sudara pojasevi skliznuti s ramena, a dete biti katapultirano iz auto sedišta.

Šta uraditi?

Dete uvek zaštitite dovoljno čvrstim vezivanjem pojaseva auto sedišta kako biste obezbedili njihovo adekvatno pozicioniranje. Nakon što zakopčate pojaseve auto sedišta, zategnite slobodni deo pojasa između nogu deteta kako biste zategli pojaseve na način opisan u korisničkom uputstvu.

Dete je dovoljno čvrsto vezano ako:

- u auto sedištu grupe 0/0+ ne možete ugurati više od jednog prsta ispod pojasa kod ključne kosti deteta

- u auto sedištu grupe I ne možete ugurati više od jednog prsta (odnosno, položenog dlana) ispod pojasa kod prsa deteta

- je pojas auto sedišta toliko zategnut da ga ne možete uštinuti.

Vezivanje deteta u debelim komadima odeće

Dečija auto sedišta zahtevaju čvrsto vezivanje deteta kako bi pružila optimalnu zaštitu. Zimi roditelji decu često stavljaju u auto sedište u kaputiću ili jakni što dovodi do toga da vezivanje deteta više nije dovoljno čvrsto. Takvo vezivanje deteta predstavlja opasnost u slučaju sudara, jer pojasevi auto sedišta mogu skliznuti s ramena, a dete nekontrolisano izleteti iz auto sedišta.

Šta uraditi?

Ne vezujte dete u auto sedištu u debelim komadima odeće. Ako ikako možete, zagrejte automobil pre polaska na put. Ako to nije moguće, tada dete nakon vezivanja u auto sedištu pokrijte pokrivačem ili mu navucite jaknu naopačke tako da mu leđni deo jakne prekriva prsa. Nakon što se auto dovoljno zagreje jaknica ili pokrivač mogu se skinuti i tako omogućiti udobno putovanje. Detetu sigurno neće biti udobno u debeloj jakni nakon što se automobil zagreje preznojavajući se.

Pogrešna putanja pojaseva kod postavljanja auto sedišta

Kod postavljanja auto sedišta u automobil uvek treba pratiti uputstva proizvođača. To se naročito odnosi na provlačenje sigurnosnih pojaseva automobila kroz ispravne vođice na auto sedištu, jer su auto sedišta dovoljno sigurna samo ako su pojasevi adekvatno provučeni.

Šta uraditi?

Uvek pratite uputstva proizvođača. Proverite u pisanim uputstvima koja je ispravna putanja pojaseva, i proučite način postavljanja pojaseva. Ispravna putanja pojaseva trebala bi biti prikazana i na nalepnici na samom dečijem auto sedištu. Ako vam se čini da auto sedište nije dovoljno pričvršćeno i da bi neki drugi način pričvršćivanja auto sedišta dao bolje rezultate, ipak nemojte to raditi. Rešenje lošeg pričvršćivanja auto sedišta nije promena putanje, nego poboljšanje samog postupka pričvršćivanja. Sedišta iz grupa 0/0+ se pričvršćuju kroz plave vođice a sedišta iz grupa 1/2/3 kroz crvene vođice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA