Okončan stečaj „Panaflexa“: Vojin Mitrović naplatio 90 odsto potraživanja, a radnici šest odsto

Glavna dioba u stečajnom postupku nad imovinom Fabrike savitljivih cijevi i vratila „Panaflex“ okončana je danas u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini, a potraživanja „Oktan prometa“, koji je u vlasništvu poslanika u Narodnoj skupštini RS Vojina Mitrovića, namirena su u iznosu od skoro 90 odsto.

Okončan stečaj „Panaflexa“: Vojin Mitrović naplatio 90 odsto potraživanja, a radnici šest odsto

Mitrović je u oktobru prošle godine na licitaciji kupio fabriku „Panaflex", koju je prethodno kao većinski vlasnik „gurnuo" u stečaj, a 39 radnika ostavio bez posla i više od 20 zarađenih plata, objavio je tada Capital.

Stečajni upravnikLazo Đurđević rekao je da je sva popisana imovina, koja čini stečajnu masu, unovčena. Istakao je da su razlučni povjerioci najvećim dijelom namireni i da je po odbijanju troškova postupka i ostalih obaveza, ostalo svega 27.301 KM kojima će biti namireno 22 odsto priznatih potraživanja povjerilaca višeg isplatnog reda.

„Ukupno prijavljena potraživanja iznosila su 2.938.671 KM, od čega je priznato 2.291.024 KM. Viši isplatni red je iznosio 124.099 KM, opšti isplatni red 1.130.113 KM i na razlučne povjerioce otpalo je 1.036.811 KM", istakao je Đurđević.

On je precizirao da je priznato potraživanje Pro Credit banke Sarajevo namireno u procentu od 93,91 odsto, kao i da je namireno 89,25 odsto potraživanja preduzeća „Oktan promet".

Potraživanje Poreske uprave RS namireno je u stoodstotnom procentu. Boro Nikić, jedan od četrdesetak bivših radnika „Panaflexa" koji su vodili duge sudske sporove protiv poslodavca, kazao je da su radnici drastično oštećeni u ovom stečajnom postupku.

„Potraživali smo oko 450.000 KM, a bićemo namireni sa svega oko šest odsto priznatih potraživanja. Nažalost, mi nemamo snage i sredstava da dođemo do pravde", naglasio je Nikić.

Troškovi stečajnog postupka „Panaflexa" bili su 74.092 KM, a prigovora na prijedlog glavne diobe nije bilo od strane prisutnih povjerilaca.

Stečaj u „Panaflexu" je pokrenuti u martu prošle godine nakon što je „Oktan promet" uplatio 30.000 KM za pokriće stečajnog postupka. Većinski vlasnik „Panaflexa" bio je Vojin Mitrović sa 24,3 odsto kapitala i njegov „Oktan promet" sa 23,2 odsto akcija.

U bijeljinskoj javnosti prisutna je priča da u objektima „Panaflexa" Mitrović namjerava izgraditi tržni centar.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA