Vojna crkva u Bijeljini obilježila Vidovdan (FOTO)

Vojna crkva u Bijeljini obilježila je večeras Vidovdan kao svoju krsnu slavu i slavu Vojske Republike Srpske na svečanosti u Kasarni „Vojvoda Stepa Stepanović“ kojoj su prisustvovali i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač i ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić.

Vojna crkva u Bijeljini obilježila Vidovdan (FOTO)

NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom je u besjedi nakon lomljenja slavskog kolača čestitao veliki praznik - Svetog kneza Lazara i istakao da ova slava uvijek podsjeća na sve žrtve i stradanja vojnika za rod srpski i Republiku Srpsku.

Pod svodovima hrama vladika Hrizostom je osveštao srpske zastave kao simbol pobjede dobra nad zlom i poželio da srpski narod uvijek živi u sreći, miru, slozi i ljubavi.

Pravoslavni vojni sveštenik, protonamjesnik Vaso Popović, poklonio je ministru Lukaču, kao kumu slave, ikonu Svetog arhangela Mihaila, kojeg MUP obilježava kao svoju krsnu slavu i poželio da ikona i osveštana zastava Specijalne antiterorističke jedinice /SAJ/ uskoro bude unesena u novu bazu koja treba da bude izgrađena u Banjaluci.

Lukač je na svečanosti rekao da je zastava uvijek bila svetinja, ne samo za Specijalnu jedinicu Republike Srpske, već za sve jedinice vojske i policije koju su časno nosili u proteklom ratu i borili se za srpski narod i svoju zemlju. "Nadamo se da to neće nikada više biti potrebno, ali ako bude potrebno zajedno ćemo braniti sve naše svetinje, crkve, našu zemlju i narod, jer je to jedni način da opstanemo na ovim prostorima", rekao je Lukač.

On je riznici Crkve besmrtnih heroja poklonio zlatnu policijsku značku i amblem SAJ. Ministar Đokić izjavio je na svečanosti povodom krsne slave Vojske Republike Srpske Vidovdana da je to trenutak za sjećanje na sve divne, velike junake koji su dali živote u stvaranju Vojske Republike Srpske i u stvaranju i odbrani Republike Srpske.

"Njima u čast smo pomogli i podigli i ovaj hram kao mjesto u kome će srpski vojnici koji pripadaju Trećem pješadijskom /Republika Srpska/ puku u okviru Oružanih snaga BiH moći da se okupljaju i podsjećaju na junake i saborce iz prošlosti i istovremeno da jačaju vjeru u sebi, da budu nepokoleblji i uvijek svjesni koja je vrijednost slobode i koja je žrtva potrebna da se daje da bi se sloboda čuvala", rekao je Đokić.

Ministru Đokiću je na svečanosti uručena ikona "Zavjet" kao poklon-priznanje koje Crkva besmrtnih heroja dodjeljuje na Vidovdan pojedincima i institucijama koji su dali veliki doprinos u obnovi hrama.

U Spomen-hramu Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u Kasarni u Bijeljini svoju krsnu slavu obilježili su i pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, kao i Udruženje potomaka i poštovalaca ratnih dobrovoljaca iz Balkanskih ratova i Prvog svjetskog rata.

Nakon svečanosti u Vojnom hramu, u Centru za kulturu u Bijeljini održan je Vidovdanski koncert na kojem su nastupili Umjetnički ansambl Ministarstva odbrane Srbije "Stanislav Binički" i Srpsko pjevačko društvo "Srbadija" iz Bijeljine.

Igor Mitrović, dirigent simfonijskog orkestra "Stanislav Binički", koji djeluje 117 godina, rekao je da njihov repertoar slavi tradiciju srpske vojske.

"Naše oružje su instrumenti i mi svima želimo dobro, mi ne želimo da ratujemo, mi želimo mir i ljubav i to radimo na dobar i specifičan način", rekao je Mitrović.

Vojna crkva u Bijeljini prva je vojna crkva u Republici Srpskoj i prvi pravoslavni vojni spomen-hram sagrađen nakon Drugog svjetskog rata na prostoru bivše Jugoslavije.

Spomen-hram Svetog mučenika kneza Lazara i svih svetih mučenika srpskih u kasarni "Vojvoda Stepa Stepanović" u Bijeljini sagrađen je u toku odbrambeno-otadžbinskog rata 1992-1995. godine prema naređenju Glavnog štaba Vojske Republike Srpske i posvećen je Vidovdanu, krsnoj slavi srpske vojske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA