Nije važno šta jedete već kada

Ljudi koji preskaču obroke, jedu u pokretu ili kasno uveče lošijeg su zdravlja od osoba koje imaju redovne porodične obroke, utvrđeno je najnovijim istraživanjem.

Nije važno šta jedete već kada

Autori analize nutritivnih efekata na osnovu navika u ishrani su sugerisali da vrijeme obroka kao i grupni obroci imaju pozitivne efekte na zdravlje i dijetetske rezultate.

Naučnici s Kraljevskog koledža u Londonu i s Univerziteta u Sao Paulu su u studiji objavljenoj u Britanskom žurnalu za ishranu rekli da je neophodno sprovesti još istraživanja kako bi se utvrdio efekat neredovnih i nepravilnih obroka na vjerovatnoću razvoja dijabetesa tipa 2, visokog krvnog pritiska i gojaznosti.

Doktorka Gerda Pot, predavač prehrambenih nauka na Kraljevskom koledžu u Londonu i koautorka studije, izjavila je:

"Izgleda da ima istine u izreci `Doručkujte kao kralj, ručajte kao princeza, a večerajte poput siromaha`. Međutim, ovo zahtijeva dalju istragu. Iako smo danas informisaniji i svjesniji šta treba jesti, i dalje se vodi polemika oko pitanja koji obrok nam daje najviše energije."

"Iako dokazi ukazuju da je unošenje kalorija kasno uveče povezano sa gojaznošću, daleko smo od razumijevanja da li snabdijevanje tijela energijom preko hrane treba da bude ravnomjerno raspoređeno u toku dana ili doručak treba da bude najobilniji obrok", rekla je dr Gerda.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA