Poljoprivrednici traže 35, mlinari nude 28 feninga po kilogramu pšenice

Dok se dovršava žetva ječma, na parcelama Poljoprivrednog dobra “Semberija” Bijeljina počela je i žetva pšenice. Prema prvim procjenama, a s obzirom na period kiša koji je prethodio žetvi, kvalitet zrna ječma je dobar, a prinosi iznose od četiri do šest i po tona po hektaru.

Poljoprivrednici traže 35, mlinari nude 28 feninga po kilogramu pšenice

Poljoprivrednici ječam uglavnom skladište na svojim imanjima, čekajući otkup i bolju cijenu.

"Zadovoljni smo prinosom, a kvalitet zrna je odličan. Tradicionalno, najviše su dale parcele u Novom Selu, a slično očekujemo i od roda pšenice", kaže Slobodanka Marković, tehnolog u PD "Semberija".

Prema podacima Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Bijeljina, od 50.000 hektara obradivog zemljišta, pod pšenicom je 12.300, a pod ječmom je bilo 2.800 hektara.

Poljoprivrednici se nadaju i podsticajima za pšenicu od 250 KM po hektaru, jer, kako kažu, bez toga proizvodnja se ne bi isplatila. I Grad Bijeljina osigurao je oko 400.000 KM za poticaje koji iznose dva feninga po kilogramu.

Čekaju i otkupnu cijenu, koja još nije poznata. Poljoprivrednici traže 35 feninga, ali se spominje da će mlinari plaćati 28 za kilogram pšenice.

Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije, kazao je da cijenu od 35 feninga mlinari žele umanjiti za sedam feninga očekivanog poticaja.

"A bez tih sedam feninga mi nemamo zarade", kaže Bakajlić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA