SKUD “Semberija” proslavio krsnu slavu

Lomljenjem slavskog kolača u bijeljinskom Centru za kulturu, krsnu slavu Vidovdan obilježilo je Srpsko kulturno-umjetničko društvo “Semberija” iz Bijeljine. Očuvanje tradicije i nizanje novih uspjeha, ističu u SKUD-u, prioritet su u narednom periodu, a tu su novi ciljevi i ideje koje se rađaju.

SKUD “Semberija” proslavio krsnu slavu

Nakon velikog godišnjeg koncerta i proslave 62. godišnjice uspješnog postojanja i rada, SKUD "Semberija" proslavilo je u znaku tradicije i sjećanja na Kosovski boj i srpske junake svoju krsnu slavu Svetog mučenika kneza Lazara i svetih kosovskih mučenika - Vidovdan.

"Tu smo da podjelimo našu radost sa našim prijateljima, da pokažemo šta smo uradili u proteklom periodu, da pokažemo da čuvamo i njegujemo kulturno nasljeđe, da generacijama koje dolaze možemo da ostavimo igru, pjesmu, muziku, jezik, pismo i sve ono što smo naslijedili od predaka", istakla je direktorkia SKUD-a "Semberija" Branka Marković - Savčić.

U srpskom narodu kum znači briga i pažnja, a kum na slavi SKUD-a je posalnik SDS-a u PV PS BiH Nenad Lalić.

"Mi se na ovaj veliki dan sjećamo od Kosovske bitke pa na dalje, trudimo se da ne zaboravimo tradiciju, dajući naglasak na poštovanje i ostalihnaroda koji zive na ovim prostorima, jer uslov da budemo svoj na svome i da se poštujemo jeste da postujemo i ostale običaje", istakao je Lalić.

Šezdeset drugi rođendan SKUD Semberija dočekuje sa više od 500 članova u pet sekcija. Do kraja godine namjeravaju da, osim ovih, formiraju i dvije nove sekcije: "Jedna od njih je tamburaška, a druga ce biti iznenađenje polovinom oktobra", zagonetna je bila Marković - Savčić.

SKUD "Semberija" postoji već šest decenija tokom kojih je osvojilo mnogo prestižnih nagrada i priznanja kako na domaćim, tako i na svjetskim takičenjima; prvaci su Republike Srpske u folkloru, a u narednom periodu svoje umjeće pokazaće na mnogim međunarodnim festivalima i turnejama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA