Dala otkaz u Srbiji i obišla planetu na biciklu

Profesorka srpskog jezika Snežana Radojičić već pet godina putuje biciklom po svijetu, a svoja iskustva bilježi na blogu, Fejsbuku, kao i u knjigama koje je objavila: Nomad, Zakotrljaj me oko sveta, Preko Himalaja i Gobija, Kampers priručnik sa mini kuvarom, Vodič za putovanje biciklom.

Dala otkaz u Srbiji i obišla planetu na biciklu

Snežana je, gostujući u Novom danu televizije N1, rekla da je poslije fakulteta promijenila oko 15 zanimanja, a da se na putovanje biciklom po svijetu odlučila u trenutku kada je radila u osiguravajućoj kompaniji i kada je pogodilo saznanje da u životu nije uradila ništa od onoga što je željela i da je posljednji trenutak da nešto učini. A željela je, kako kaže, da živi od pisanja, dok se putovanje biciklom prirodno nametnulo, jer je i ranije putovala na dva točka i uživa u tom osjećaju slobode.

Dodaje da je često pitaju da li bi putavala na isti način da ima više novca, i kaže da bi, samo što bi sebi priuštila bolju opremu.

"Dešava mi se da usred ničega osetim priliv sreće, i osećam da bih mogla da umrem tog trenutka i da mi ne bude žao. Nedostak komfora je minimalna cena koju plaćam za to", ističe gošća Novog dana.

Snežana se osvrnula i na teroristički napad u Turskoj, u koju je takođe prije nekoliko godina putovala biciklom. Kaže da se trudi da izbjegava žarišta gdje god je to moguće, ali i da je dugo na proputovanju u dijelu svijeta gdje se dešavaju cunamiji, zemljotresi i druge elementarne nepogode.

"Ako bi čovek o tome razmišljao ne bi nikada izašao iz kuće", kaže ona.

Dva najveća izazova bila su joj uspon na Himalaje i prelazak kroz pustinju Gobi. Himalaji su, kako kaže, bili jako zahtevno, ali i fascinantno iskustvo koje joj je "smrskalo sospstveni ego" i gdje je shvatila koliko je čovjek mali, i vremenski i fizički.

Kroz pustinju Gobi, s druge strane, nije željela da prođe, ali nije imala drugog izbora osim da koristi neko drugo prevozno sredstvo. Kaže da joj je to bio najteži izazov, da je vozila bicikl na minus 10 stepeni Celzijusa, i da je dva dana bila zavejana.

Snežana kaže da živi od prodaje knjiga i izdavanja malog stana u Beogradu, ali da je ponekad i na svojim putovanjima morala da radi - tako je u Rusiji prodavala kvas na ulici, a u Aziji je volontirala kao profesorka engleskog jezika u zamjenu za hranu i besplatan stan.

U Srbiji je trenutno zbog promocije knjige, poslije čega se vraća u Kinu (gdje je ostavila bicikl), a potom planira da posjeti Južnu Koreju, Japan i Filipine ako uspije da dobije vizu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA