Moždani udar najteže oboljenje mozga

Svetski dan mozga obeležava se danas, a moždani udar jedan je od njegovih najtežih i najčešćih oboljenja.

Moždani udar najteže oboljenje mozga

Direktor Specijalne bolnice za cerebrovaskularne bolesti „Sveti Sava" dr Milan Savić kaže da se u Srbiji primenjuju najsavremeniji protokoli lečenja, ali da jedinice za moždani udar nedostaju manjim zdravstvenim centrima.„Nedostaje i nova medicinska oprema, što se prvenstveno odnosi na skenere i aparate za magnetnu rezonancu, kao i bolje opremljene jedinice intenzivne nege", kaže Savić u pisanoj izjavi dostavljenoj medijima.

Ističe da je osnovna prepreka u lečenju moždanog udara nedovoljna informisanost pojedinaca o faktorima koji utiču na nastanak moždanog udara i prvim simptomima samog moždanog udara, te da veliki problem predstavlja i neadekvatna reakcija kada je u pitanju zbrinjavanje pacijenta koji je doživeo moždani udar.

Mozak je, kako kaže, veoma osetljiv na prekid cirkulacije i nepovratne promene nastaju veoma brzo, zato je važno da se simptomi prepoznaju odmah, pozove Hitna pomoć i pacijent dopremi u najbližu ustanovu koja ima Jedinicu za moždani udar (JMU).

„U Srbiji trenutno postoji oko 15 JMU, koje su dobro regionalno raspoređene. Da bi se formirala jedinica potrebno je da postoje kadrovski, tehnološki i organizacioni preduslovi, što je veoma zahtevno, kako po osoblje bolnice, tako i po budžet države", naglašava Savić.

Naglašava da se moždani udar može sprečiti u četiri od pet slučajeva ako se faktori rizika, poput dijabetesa i visokog krvnog pritiska, prepoznaju i drže pod kontrolom.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milovan Jovanović Batut" od ukupno 100.000 slučajeva, koliko u proseku godišnje umre ljudi u Srbiji, čak 7,14 odsto njih, donosno 7.234, je 2014. godine preminulo zbog moždanog udara.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA