Belgijanci ulažu u bijeljinski Elvako

Belgijska kompanija Petro tank zainteresovana je za pokretanje proizvodnje cisterni za tečna goriva u pogonima bijeljinske fabrike Elvako, koja je zbog višemilionskih dugovanja u predstečajnom postupku.

Belgijanci ulažu u bijeljinski Elvako

Belgijanci planiraju opremanje pogona, obuku radnika i već za tri mjeseca bi mogli da pokrenu proizvodnju cisterni po kojim su poznati u svijetu.

Rukovodstvo Elvaka se nada da će većina radnika biti zadržana, a u narednom periodu i povećan brojzaposlenih na 200.

Kompanija Petro tank bi u Bijeljini proizvodila cisterne u pogonu procesne opreme. Elvako ima kapacitet, ali mašine su zastarjele, pa će u modernizaciju biti investirano najmanje 1,5 miliona evra da bi se pokrenula proizvodnja.

Oko milion evra je potrebno za sirovinu i ostale materijale. ViliKarpeni,vlasnik kompanije Petro tank, kaže da je potrebno oko tri mjesecaza instaliranje opreme, nakon čega bi se krenulosa proizvodnjom, dok je zaobuku radnika na mašinama potrebno oko mjesec dana.

Iz belgijske komapnije navode da im jepoznato da u Elvaku radekvalifikovani radnici koji već duže obavljaju ove poslove,ali da će biti potrebnaodređena modernizacija. Ističu i dau ovoj fazi planiraju zapošljavanje najmanje 50 radnika.

Elvako je u predstečajnom postupku iračuni preduzeća su blokirani. Zaradom od ugovorenog posla za holandsku firmu panela i ograda, ne mogu da pokriju obaveze i ovo je jedini način da sepreduzeće vrati međulidere u metalo-prerađivačkoj industriji.

Srđan Tekić,generalni direktor Elvaka, kaže da je sobzirom na ogromna naslijeđena dugovanja, više od24 miliona KM, te nedostatak tržišta i orgomne obaveze,ovaj potez biojedini izlaz da se Elvako ponovo pokrene.

Ovo je rješenjei za 115 radnika kojima reduzećeduguje pet plata, a doprinosi im nisu uplaćeni od maja 2014. godine. Miloš Pekić,predsjednik Sindikalne organizacije Elvaka,ističe da bi za radnike prodaja preduzeća bila od ogromnog značaja, jer radnici žele da radei da im seredovno uplaćuju doprinsi.

Radnici i rukovodstvo Elvaka nadaju se i saradnji sajednom firmom iz Sarajevakoja je zainteresovana za ponovno pokretanje proizvodnje elektroda. Imaju obezbijeđeno tržište i tehnologiju i u narednih godinu - dvije mogla bi ponovo da ih vrati na domaće i svjetsko tržište.

Predstečajni postupak u Elvaku trebalo bi da bude okončan 29. septembra, a stečajni u oktobru, kada bi se strateški partneri mogli uključiti u proizvodnju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA