Ulična akcija u susret Svjetskom danu borbe protiv trgovine ljudima (FOTO)

U susret Svjetskom danu borbe protiv trgovine ljudima, UG “Otaharin” je organizovalo uličnu akciju, 29.07. u kojoj su terenski radnici i volonteri dijelili letke na ulici u centru grada i obližnjim kafićima.

Ulična akcija u susret Svjetskom danu borbe protiv trgovine ljudima (FOTO)

Akcija je organizovana u sklopu projekta "Ulica je samo put do kuće, a nedom - osigurajmo djeci prava" koji se realizuje u okviru PPMG programa finansiranog od strane USAID-a.

Terenski radnici su, takođe, postupili prema odredbama Protokola o načinu postupanja sa djecom zatečenoj u prosjačenju, čiji su potpisnici, 2012. godine, bili (tada ) Opština Bijeljina, Centar javne bezbjednosti Bijeljina, Centar za socijalni rad Bijeljina i Udruženje građana za promociju obrazovanja Roma "Otaharin" Bijeljina.

Ovaj protokol ima za cilj da obezbjedi što kvalitetniju saradnju i rad nadležnih subjekata sa područja Bijeljine na poslovima suzbijanja prošenja djece i njihove zaštite, poštujući najbolji interes djece, a rukovodeći se principima poštovanja zakonitosti, otvorenosti prema javnosti, odgovornosti, efikasnosti i profesionalne stručnosti učesnika.

Nakon sprovođenja akcije, policiji su prijavljene osobe zatečene u prosjačenju, a troje djece je zbrinuto u Dnevnom centru gdje je stručni tim Dnevnog centra UG "Otaharin" obavio razgovor sa njima.

Jedan od uzroka problema je i neinformisanost o opasnostima koje sa sobom nosi trgovina ljudima , a kojima su naročito izložene manjine i marginalizovane grupe.

S obzirom na to da su djeca koja se zatiču u prosjačenju uglavnom Romske nacionalnosti, UG "Otaharin" nastoji da kroz različite projekte izvrši identifikaciju i edukaciju djece izloženih riziku, ali i njihovih roditelja.

U Dnevnom centru, djeci su obezbijeđeni osnovni uslovi da uz igru, učenje i socijalizaciju prepoznaju rizike i opasnoti života na ulici, između ostalog i jednu od najopasnijih i nažalost najzastupljenijih - trgovinu ljudima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA