Spomenik majkama stradalih boraca

Izgradnja spomenika svim majkama koje su izgubile sinove u nekom od prethodnih ratova, od Kosovske bitke do posljednjeg rata, počela je juče u Bijeljini.

Spomenik majkama stradalih boraca

Na ovaj način želimo poslati poruku da smo konačno došli do realizacije ove dugogodišnje ideje, poručila je Smilja Mitrović, predsjednica Udruženja porodica nestalih boraca i civila „Semberije i Majevice" i pozvala sve zainteresovane donatore da im pomognu u nastavku radova kako bi spomenik bio završen do 30.septembra.

- Prilikom traženja nestalih jako mali značaj se pridaje majkama poginulih srpskih sinova i one su skoro zaboravljene od svih, zato mi želimo na ovaj način da im ukažemo poštovanje, rekla je Mitrovićeva koja je takođe majka poginulog borca Vojske Republike Srpske. Spomenik će biti postavljen u Sabornom hramu u bijeljinskom naselju Ledinci.

Spomenik će biti postavljen u Sabornom hramu u bijeljinskom naselju Ledinci, a od ideje do realizacije proteklo je tri godine.

- Tu smo već postavili postolje za spomenik koji je u izradi. Profesor sa Bogoslovskog fakulteta iz Beograda , po zanimanju vajar Rajko Blažić je počeo da radi skulpturu ovog spomenika, rekla je Mitrovićeva , koja se zahvalila episkopu zvorničko-tuzlanskom gospodinu Hrizostomu na ogromnoj pomoći . Gradska uprava u Bijeljini podržala je realizaciju ove ideje. Spomenik ima određenu vrstu simbolike , prikazuje majku koja drži svoje dijete u naručju.

Prema riječima vajara Rajka Blažića koji će uraditi skulpturu, simbolika majki kroz istoriju je veoma značajna i sama ideja za izgradnju spomenika srpskim majkama predstavlja odavanje počasti njihovoj muci i ljubavi i strepnji.

On je istakao da je RS pravo mjesto u čitavom svijetu za podizanje jednog ovakvog simbola.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA