Prvi gay par na svijetu dobio trojke

Christo i Theo Menelaou iz Južnoafričke Republike su vjerovatno prvi gay par na svijetu koji je dobio trojke od kojih su dvoje jednojajčani blizanci.

Prvi gay par na svijetu dobio trojke

Bebe su nakon porođaja tri sedmice bile u bolnici, ali sada su dobro i par ih je odnio kući.

Bebe su rođene prerano odnosno već u 31. sedmici 2. jula. Joshua je rođen prvi i bio je najteži. Na porođaju je bio težak 1,82 kilograma. Zoe je bila teška 1,4 kilograma, a zadnja je rođena Kate koja je na porođaju bila teška 1,3 kilograma. Bebe su rođene carskim rezom.

Joshua je bio i najduži i najjači pa su ga iz bolnice pustili 22. jula dok su Zoe pustili deset dana kasnije. Najmanja Kate iz bolnice je puštena 4. avgusta.

- Kada si gay uvijek se bojiš da nikada nećeš biti roditelj iako to jako želiš - rekao je Christo.

- Htjeli smo usvojiti dijete, ali su nam rekli da prednost imaju heteroseksualni parovi, a bojali smo se i da nikada nećemo naći surogat majku - rekao je Christo.

Ipak, pronašli su surogat majku i to na suđenju Oscaru Pistoriusu, piše Sky News.

Grupa Pistoriusovih komšija okupila se jednom prilikom nakon suđenja. Malo njih se poznavala prije nego je Pistorius ubio svoju djevojku Reevau Steenkamp u februaru 2013. godine. Na tom su druženju Christo i Theo upoznali ženu koja je pristala roditi im dijete, prenosi 24sata.hr.

Surogat majka je otišla na vještačku oplodnju i u njenu su maternicu ljekari umetnuli dva embriona. Jedna je bio oplođen Theovom spermom, a drugi Christovom. Jedan se embrijon razvio u blizanke. Ljekari su paru rekli da bi bilo dobro da se blizanke pobace i da se ostavi više prostora najjačoj i najvećoj bebi koja se razvila iz jednog embrija.

Par je onda pronašao drugog ginekologa koji je pristao da poroditi svo troje djece.

Bebe je porađao tim od 20 liječnika, sestara, anesteziologa. Pluća su im nakon porođaja bila nerazvijena i disale su uz pomoć aparata. S vremenom bebe su jačale i puštene su kući.

Zoe će morati na operaciju srca zbog deformacije i to do najkasnije šestog mjeseca života.

Par kaže kako se sada zbog toga ne brinu te kako slave očinstvo.

- Osjećamo se blagoslovljeno - kažu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA