Zašto nema timova za pružanje prve pomoći na bazenima?

Slučaj šesnaestogodišnjeg dječaka koji je proteklog vikenda bio životno ugrožen nakon pada u bazen, u Banji Dvorovi kod Bijeljine, pokrenuo je pitanje - zašto nemamo timove za pružanje prve pomoći na bazenima.

Zašto nema timova za pružanje prve pomoći na bazenima?

Nakon što je izvučen iz vode, dječaka su reanimirali spasilac i doktor Milenko Đukić, koji se slučajno našao na bazenima.

Šesnaestogodišnjaka koji je pomagao djevojčici da izađe iz bazena, u vodu je iz šale gurnuo njegov drug. Bio je loš plivač i nije uspio da izroni. Život su mu spasili ljekar i instruktor plivanja. Ovaj slučaj treba da posluži kao opomena da bi na kupalištima trebalo da bude dostupan i ljekar, smatraju kupači.

Da su timovi za pružanje prve medicinske pomoći potrebni slažu se i u Banji Dvorovi. Međutim, to je skupa investicija koju ne mogu da priušte. Osim edukovanih spasilaca imaju i priručnu ambulantu i dežurnog medicinara za pružanje prve pomoći, ali ne i set za reanimaciju.

- Što se tiče stručnijeg dijela, u smislu ne samo vještačkog disanja nego oslobađanja dišnih puteva i mogućnosti reanimacije, vrlo je teško zamisliti postojanje toga na svim ili bilo kojem kupalištu, a bez kompletene kvalitetne brige - kaže direktor banje Vlatko Јeftić.

Minuti nakon nesreće su dragocijeni, pa prva pomoć mora biti stručna brza i efikasna, ali se mora mijenjati i svijest kupača.

- Imaju jako dobro organizovanu ekipu spasilaca i čuvara, ali morate uzeti u obzir našu kulturu, odnsno nekulturu, a tu nekulturu neće moći da riješi ni hiljadu spasilaca - kaže dr Đukić.

Na bazenima su istaknuta pravila ponašanja - da se ne skače u vodu, ne ulazi u alkoholisanom stanju, niti da se kupači guraju u bazen, ali mnogi ih ne poštuju što može da izazove tragediju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA