Ćorić: Pomoći predškolskim ustanovama

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Bijeljina Nedeljko Ćorić rekao je danas da je neophodno obezbijediti pomoć svim predškolskim ustanovama u gradu da bi uslovi za boravak djece bili što kvalitetniji, kao i odrediti ekonomsku cijenu boravka djece, da ona bude jedinstvena u javnim i privatnim vrtićima.

Ćorić: Pomoći predškolskim ustanovama

Ćorić je, nakon sastanka sa vlasnicima i direktorima privatnih vrtića u Bijeljini, rekao i da grad treba da subvencioniše određene kategorije roditelja koji ne mogu da plate punu cijenu boravka djece u vrtićima.

On je naglasio da je neophodno povećati obuhvat djece u predškolskom obrazovanju jer je veoma nizak i iznosi tek 14 odsto na području grada.

"Naš cilj je da povećamo obuhvat i u privatnim i u javnim predškolskim ustanovama, da poboljšamo uslove za boravak djece, kao i da se olakša roditeljima tako što će im biti smanjen dio naknada koje izdvajajaju za boravak djece. Dali smo inicijativu da rebalansom budžeta izdvojimo dio sredstava koji bi pripao privatnim predškolskim ustanovama, ali gradonačelnik nema ni sluha, ni želje, ni namjere da rebalans budžeta uputi u skupštinsku proceduru", rekao je Ćorić novinarima.

On je istakao da postoje sistemska rješenja koja se moraju primjenjivati i koja će biti primijenjena nakon preuzimanja lokalne vlasti.

"Ponudili smo neka konkretna rješenja jer smo analizirali budžetski okvir koji se izdvaja isključivo za ove namjene i imamo rješenje kao da pomognemo privatne organizatore predškolskog obrazovanja", naveo je Ćorić.

Direktor Vrtića "Dragan i Zoran" Goran Gašić rekao je da je neophodno da sva djeca koja treba da budu obuhvaćena predškolskim obrazovanjem imaju ista prava, a nakon toga je na roditeljima kojoj ustanovi će povjeriti svoje dijete.

"Veliki problem predstavlja velika razlika u cijeni privatnih i jedinog javnog vrtića, pa svi žele da tamo i smjeste svoje dijete", naveo je Gašić.

On je dodao da privatne predškolske ustanove do sada nisu bile prepoznate od lokalne zajednice, te da su predstavnici svih privatnih vrtića u gradu danas razgovarali sa ljudima iz SNSD-a Bijeljina koji pretenduju da budu vlast u narednom periodu, da bi se pronašlo rješenje za problem koji postoji na ovom nivou obrazovanja.

"Iznijeli smo naša viđenja kako bi taj problem mogao da bude riješen", rekao je Gašić nakon sastanka.

Nataša Jovičević Milošević iz Aktiva žena SNSD-a Bijeljina istakla je da su djeca u neravnopravnom položaju kada je riječ o njihovom boravku u predškolskim ustanovama u Bijeljini.

"Jedno od rješenja bilo je uvođenje subvencije za njihov boravak u tim ustanovama, kao i pokretanje inicijative da se izjednače privatni i jedini javni vrtić u gradu. Suština svega jeste stvaranje istih uslova za svu djecu predškolskog uzrasta, stvaranje zdrave konkurencije. Time ćemo stvoriti i bolje uslove za svu djecu prilikom njihovog boravka u vrićima", rekla je Miloševićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA