Centar za socijalni rad u Bijeljini nema novca ni za stare ni za decu

Obaveze i dugovi Centra za socijalni rad Bijeljina, nastali zbog nepravilnog planiranja budžeta i neredovnosti isplata iz trezora grada, gomilaju se, ugrožavaju rad ove ustanove i prava korisnika socijalne zaštite.

Centar za socijalni rad u Bijeljini nema novca ni za stare ni za decu

Iz Centra tvrde da najveću odgovornost za to imaju gradonačelnik Mićo Mićić i njegovi saradnici, dok Mićić odbacuje ove navode, ocenjujući ih kao predizbornu kampanju.

Samo specijalizovanim ustanovama i domovima za smeštaj štićenika u Višegradu, Prijedoru, Banjaluci, Zvorniku i Kragujevcu, bijeljinski Centar za socijalni rad duguje oko 350.000 maraka. Zbog neizmirivanja obaveza iz gradskog budžeta trpe najugroženije kategorije – deca bez roditeljskog staranja, stari i iznemogli, osobe sa fizičkim i mentalnim obolenjima.

- Uprkos apelima, gradska uprava u Bijeljini ostaje gluva. Dugujemo za smeštaj naših štićenika u 18 ustanova i domova. Neki su već uputili opomene i tužbe, upozoravajući da će otkazati saradnju. To bi naše korisnike praktično dovelo na ulicu, a to ne smemo dozvoliti. Kao odgovorni ljudi imamo obavezu, zakonsku i moralnu, da vodimo brigu o onima koji to nisu u stanju - kaže direktor ove ustanove Marko Milisav.

On je ukazao na nezainteresovanost gradonačelnika Miće Mićića i uprave Grada za potrebe najugroženijih.

- Novac iz budžeta se troši na različite političke i promotivne aktivnosti, a trpe naši korisnici. Platu od juna nije dobilo 30 zaposlenih, a dugovi se gomilaju po raznim osnovama - kaže Milisav.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić navode menadžmenta Centra za socijalni rad odbacio je kao netačne, ocenivši ih kao predizbornu kampanju. Podsetio je i da je budžet ove ustanove blizu pet miliona maraka, a da se gotovo četiri miliona usmerava na zbrinjavanje socijalno-ugroženih osoba, čiji se broj u Semberiji iz godine u godinu povećava.

Gomiljanje dugova

Socijalno ugroženi korisnici, boračke i druge kategorije moraju biti prioritet i imati jednak tretman, a dugovi ne smeju biti selektivno izmirivani, kaže Vaso Arsenović, načelnik Odeljenja za finansije grada Bijeljina, kojeg je imenovala nova skupštinska većina.

Dugovi su gomilaju i u Centru za kulturu, vrtiću i drugim ustanovama, čiji je osnivač gradska uprava. Dugovi prema ovim ustanovama, budžetskim korisnicima, dobavljačima za prethodni period je 2.200.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

14°

  • 11:00

    14°C
  • 14:00

    15°C
  • 17:00

    14°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

133 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

322 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 08:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI