Održano 14. pjesničko veče

Narodna biblioteka "Filip Višnjić" u Bijeljini i Književni klub "Jovan Dučić" iz ovog grada organizovali su večeras tradicionalno pjesničko veče, koje je okupilo pjesnike iz sedam klubova pjesnika Republike Srpske i Srbije.

Održano 14. pjesničko veče

"Književni susreti, pjesničke večeri organizujemo tradicionalno, a naši večerašnji gosti dolaze iz Beograda, Šida, Sremske Mitrovice, Rogatice, Vlasenice i Modriče", rekao je domaćin skupa Zdravko Zgonjanin, predsjednik bijeljinskog Književnog kluba Jovan Dučić"

On je dodao da ovaj klub ima odličnu dugogodišnju saradnju sa svim klubovima u Srbiji, Republici Srpskoj i Federaciji BiH, onoliko koliko im mogućnosti dozvoljavaju, jer, kako ističe, Klub nikada nije dobio nikakvu vrstu pomoći od grada.

"Ipak, najvažnije je da smo mi uspjeli da naš grad povežemo na kulturnom nivou sa brojnim klubovima u zemlji i okruženju&", rekao je Zgonjanin, koji je citirao srpskog velikana Jovana Dučića - Samo onaj narod koji izdvaja za kulturu je srećan narod, a onaj koji to ne čini, osuđen je na propast.

Književnik Milorad Obrenović, član društva "Književna riječ"; iz Rogatice, rekao je da je njegovo društvo u osnivanju i da ima tek 12 čanova, ali da lično dugo godina sarađuje sa bijeljinskim klubom "Jovan Dučić"

Naš dolazak je ovdje i bratski i književni, svaki susret je odlično organizovan, a naš osnovni cilj na ovakvim manifestacijama i jeste širenje bratstva, prijateljstva i razmjena književnih dostignuća“, rekao je Obrenović novinarima, dodajući da je „sabiranje ono što nam treba, a ne podjele“.

 

Aćim Todorović, član Udruđenja književnika Srbije i Republike Srpske koji dolazi iz Književnog kluba „Luča“ iz Vlasenice, istakao je da Klub iz kojeg dolazi okuplja sedam klubova regije Birča i ima 30-ak članova, a saradnja sa Klubom „Jovan Dučić“ odavno je, kaže, prerasla u bratsku.

„Imamo zajedničke mogućnosti saradnje u smislu promocije knjiga, recenzija, pisanja, pogleda, prikaza svega što obuhvata književnost. Ovakvi susreti u današnje vrijeme erozije, kada se kultura našla na marginama društva, mi koji smo Bogom dani pokušavamo da njegovom promisli kažemo ono što čuva našu tradiciju, identitet srpskog naroda, srpski jezik…“, rekao je Todorović.

Moramo očuvati sve one vrijednosti koje je srpski narod vijekovima čuvao, kaže on, a što je danas na rubu ponora. „Mi imamo zadatak da to čuvamo i da sve što je vrijedno prenesemo na mlađe genaracije“, kaže Todorović.


Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA