Ekskurzija za pet - mali maturanti iz Crnjelova položili ispit zrelosti (FOTO)

Velika dilema muči većinu roditelja u poslednje vrijeme, a tiče se pitanja: Koliko je sigurno pustiti djecu na ekskurziju, imajući u vidu da se poslednjih godina dešavaju loše stvari na maturskim putovanjima, jer djeca se dohvate alkohola, duvana, opojnih droga... Ta prividna sloboda daje za pravo učenicima da prave probleme, ne razmisljajući o posljedicama.

Ekskurzija za pet - mali maturanti iz Crnjelova položili ispit zrelosti (FOTO)

Međutim, da ekskurzija može da protekne bez incidenta pokazuje primjer osnovne škole "Sveti Sava" iz Crnjelova.

Direktor Dragana Kokanović, nastavnici Dragica Živanović i Bojan Petričević ove godine su odveli učenike devetog razreda na matursko proputovanje do Crnogorskog primorja gdje su usput posjetili još mnoga znamenita mjesta.

Krenuvši rano, oko sedam časova iz Bijeljine, put semberskih maturanata i njihovih nastavnika vodio je preko Zvornika, Milića Vlasenice, Han Pijeska... Za neke je to bio prvi put da su se susreli sa Podrinjem i drugačijim krajolikom od njihove rodne Semberije.

Iz sata u sat redali su se gradovi Sokolac, Rogatica, Foča, da bi na poslijetku ugledali tablu: Granični prelaz - Šćepan polje!

Za naše maturante bilo je pravo iznenađenje susret sa pivskim jezerom Nikšićem i Podgoricom. Taj spoj planinskog vijenca Durmitora i nagovještaja da iza svakog brda, iza svake krivine, čeka ih modro Jadransko more jos više ih je uzbuđivalo, tako da mnogi od nestrpljivosti nisu mogli oka sklopiti ili su neprestano tražili po torbama grickalice i sendviče što su im majke brižno pripremile za puta.

Naposlijetku, poslije višečasovne vožnje, neispavani, ukočeni ali, ipak, sretni ugledali su tablu: Sutomore! To je za njih bio dovoljan znak da su stigli na odredište!

U Sutomoru ih je čekala ljetna avantura...

Vrijeme im je išlo na ruku, pa su uz dogovor sa razrednim starješinama često provodili popodnevne sate na plaži. Jer, neki su po prvi put osjetili ukus morske vode i zaronili svoja stopala u pjesak...

Nakon kupanja su obavezno uz osvježenje razmjenjivali utiske sa obale.

Vrijeme je prolazilo isuviše brzo da bi bili svjesni da im je to možda poslednje kolektivno druženje. I dok su danju razgledali u dugim šetnjama obližnje suvenirnice, kupujući razne zanimljive predmete za sebe i za svoje najmilije, noću bi organizovali pidžama žurke, na kojima su uz pjesmu i salu dočekivali sitne sate.

Ali, osvanuo je i dan rastanka sa primorskim gradićem. Sledeća destinacija bio je Zlatibor. Uz put su posjetili jednu od najljepših pravoslavnih svetinja, zadužbinu Nemanjića, manastir Mileševu.

Misleći da im se neće ponoviti onaj "adrenalin neočekivanog", djeca su bila vidno iznenađena bogastvom i sarolikošću koje nudi Zlatibor.

Najveći utisak na njih je ostavio Avantura park koji posjeduje sve one rekvizite koji mogu da zadovolje zahtjeve jednog mladog tinejdžera spremnog na izazove.

Dok su taj adrenalin od avanturističkih akrobacija i virtuelne realnosti učenici hladili večernjim šetnjama pored zlatiborskog jezera, njihovi nastavnici nisu uspjeli ostati imuni na ljepotu koju nudi Zlatibor, pa su sebi dali oduška...

Bilo je zanimljivo...

Kako se možda po prvi put rađa drugačiji odnos među učenicima i njihovim nastavnicima koji ni najmanje nije ličio na odnos koji su imali tokom pet godina školovanja. Jer taj odnos predstavljao je novo prijateljstvo, povjerenje i ljubav...

Da bi zaokružili priču zvanu maturska ekskurzija, grupa je, nakon rastanka sa Zlatiborom, krenula putem Višegrada gdje ih je čekao susret sa vezirovim mostom.

Ugledavši ćupriju, učinilo im se, na trenutak, kao da su tim predjelom već jednom prošli, i kao da su na toj stazi sreli poznata lica: Aniku, Ćamila, Karađoza i Fra Petra.

Na žalost, dan proveden u Andrićevom gradu značio je skori povratak kući.

Ovo petodnevno putovanje predstavljao je za naše maturante ne samo ekskurziju već i ispit zrelosti, na kojem su svi dobili najbolju ocijenu - 5 i uspješno ga POLOŽILI!.

Autor: Đurđa Jakov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA