Zakerberg objavio rat bolestima

Peti čovek po bogatstvu u svetu, osnivač „Fejsbuka“ Mark Zakerberg i njegova supruga Prisila Čen doniraće u narednih 10 godina tri milijarde dolara za lečenje i iskorenjivanje bolesti u svetu. Za početak misije bračnog para Zakerberg 600 miliona dolara uloženo je u istraživački centar u Kaliforniji.

Zakerberg objavio rat bolestima

Donacija humanitarne fondacije Marka Zakerberga i Prisile Čen namenjena je unapređenju naučnih istraživanja i uključuje 600 miliona dolara za novi istraživački centar na Univerzitetu Kalifornija u San Francisku.

Osnivač Fejsbuka i njegova supruga odlučili su prošle godine da 99 odsto svog bogatstva, koje se procenjuje na 54 milijarde dolara, poklone u dobrotvorne svrhe.„Možemo li da lečimo, sprečimo ili držimo pod kontrolom sve bolesti do kraja ovog veka", pitao je Zakerberg okupljene u sali Univerziteta Kalifornija.

Fokus dobrotvorne organizacije Marka i Prisile biće na najvećim „ubicama" u svetu uključujući bolesti srca, rak, infektivne i neurološke bolesti. Jedan od ciljeva je i takozvana transformativna tehnologija koja bi bila dostupna svim naučnicima.

„Kroz istoriju nauke, mnoga revolucionarna otkrića usledila su nakon razvoja nekog sredstva ili tehnologije koji su omogućili novi pogled na problem", objasnio je prvi čovek Fejsbuka i naveo teleskop kao sredstvo koje je omogućilo bolje razumevanje univerzuma i značaj mikroskopa u borbi protiv bakterija, kao i sekvencioniranje DNK kao put do rešenja za rak i genetske poremećaje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

15°

  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    13°C
  • 23:00

    11°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

147 cm

Promjena: -1cm

Sava Jamena

311 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 14:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI