Semberski stočari zabrinuti zbog bolesti kvrgave kože i plavog jezika

Pojava bolesti kvrgave kože kod goveda i plavog jezika kod ovaca kod nas i u okruženju opasna su pretnja domaćem stočarstvu, istaknuto je na predavanju koje je održano u okviru 15. međunarodnog poljoprivrednog sajma u Bijeljini Interagro 2016.

Semberski stočari zabrinuti zbog bolesti kvrgave kože i plavog jezika

Iako su najurgoženija područja Hercegovine i Podrinja zabrinuti su i semberski stočari.

Nadležni poručuju da su preduzete sve mere radi sprečavanja širenja bolesti za koju ne postoji terapija.

Zahvaljujući preduzetim merama u Crnoj Gori i Srbiji stvorena je tampon zona i sprečena pojava bolesti kvrgave kože kod goveda u Srpskoj.

Međutim, bolest plavog jezika uzela je maha i evidentirana je u dvadesetak opština Srpske. Prenose je insekti, a uzročnici su virusi kojih ima 26 tipova, kaže viši stručni saradnik za veterinarsku epidemiologiju Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, RS Darko Despotović.

- Više od 50 odsto je morbiditet u stadima. Ovde se radi o serotipu 4 koji izaziva lakšu kliničku sliku i biće manja uginuća. Nadamo se da će štete koje nastanu biti na podnošljivom nivou - rekao je Despotović.

Ne postoji opasnost prenošenja bolesti na ljude, ali da bi se sprečilo njeno širenje na životinje otkazane su sve stočarske izložbe i biće zabranjene i pijace.

U Semberiji se ponovo pojavila bruceloza, a bolest plavog jezika u susednim opštinama Lopare i Zvornik.

Načelnik Odeljenja za poljoprivredu grada Bijeljina, Slaviša Cacnović kaže da će dolaskom zime prestati opasnost od bolesti kvrgave kože, a trebalo bi da se smiri i situacija u vezi sa plavim jezikom, jer će prenosioci bolesti prestati da budu aktivni.

Uprkos svim merama, semberski stočari su zabirnuti. Uzgajivači ovaca i proizvođači mleka redovno kontrolišu stoku.

Najbitnije je, kažu, na vreme reagovati.

Ovčar iz Brodca Boško Pilić kaže da je veoma važno blagovremeno reagovati, na vreme uraditi kontrole a obolele životinje staviti u karantin.

I farmer iz Crnjelova Ljubomir Gajić kaže da je preventiva najvažnija.

-Imam farmu muznih grla i često ih kontrolišem. Odlično sarađujem sa veterinarskkim službama i Bogu hvala sve životinje su mi zdrave - kaže Gajić.

Ministarstvo

Resorno ministarstvo naložilo je organizovanje lokalnih centara za kontrolu zaraznih bolesti radi prikupljanja podataka o broju obolelih ovaca i štete koju nanosi bolest plavog jezika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

10°

  • 20:00

    10°C
  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    7°C
Umjereno oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

198 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

310 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 25. Apr 2024. 17:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI