Gugl danas slavi punoljetstvo

Prošlo je tačno 18 godina otkako su Leri Pejdž i Sergej Brin pokrenuli Gugl (Google) u jednoj garaži u Menlo Parku u Kaliforniji. Od skromnog početka, Gugl se u svojih 18 godina pretvorio u najpopularniji internet pretraživač na svijetu.

Gugl danas slavi punoljetstvo

Inače,Gugl je svoj rođendan obilježavao 7. septembra, na datum kada je kompanija osnovana. 2005. godineGugl mijenja datum obilježavanja svog rođendana i od tada ga obiljlžava 27. septembra, na datum koji se poklapa s objavom rekordnog broja stranica koje pretražuje.

U znak obilježavanja svog rođendana,Gugl je postavio posebni Google Doodle. Prva javna prodaja akcija održala se 19. avgusta 2004. podižući vrijednost kompanije sa 1,67 milijardi dolara na 23 milijarde dolara.

Preko serije novih proizvoda, akvizicija i partnerstva, kompanija je proširila svoju osnovnu djelatnost pretrage i reklamiranja u druga područja, uključujući elektronsku poštu, onlajn mape, prikaz video formata i drugo.

Ova kompanija, sa sjedištem u mestu Mauntin Vju u Kaliforniji važi za jedno od mjesta u kojem je najprijatnije raditi. Više puta je bilo objavljivano da zaposleni u okviru firme imaju na raspolaganju bazene, teretane, kuhinje... i sve to u modernom i interesantnom dizajnu.

Prošle godine kompanija je napravila reorganizaciju i pokrenula krovnu korporaciju Alphabet pod kojom se, između ostalih, nalazi jedinica za robotiku i automobile, nasljednica Boston Dynamics kompanije.

Osamnaest godina nakon osnivanja na Stenford univerzitetu,Gugl je jedna od najmoćnijih svjetskih kompanija. Prema vrijednosti na tržištu je sa 541 milijardom dolara na drugom mjestu posle Ejpla (Apple).

Pejdž i Brin su 12. i 13. na Forbes listi najbogatijih ljudi svijeta, sa bogatstvom od 35,2 odnosno 34,4 milijarde dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA