Put za nove investicije

U središnjem dijelu Industrijske zone 2 završeno je asfaltiranje 1.400 metara ulica, čime je nastavljeno uređenje prostora za koji se očekuje da će u narednom periodu postati jedan od centara privredne aktivnosti u Gradu Bijeljina.

Put za nove investicije

Saobraćajnicu je predao na upotrebu gradonačelnik Bijeljine Mićić zajedno sa gradonačelnikom Zrenjanina Čedomirom Janjićem koji je boravio u radnoj posjeti Bijeljini i tom prilikom gradonačelniku Mićiću i njegovi saradnicima predstavio zrenjaninska iskustva u funkcionisanju industrijskih zona i privlačenju investitora.

Gradonačelnik Janjić je ocijenio da je mjesto na kojem je se nalazi Industrijska zona 2 odlično izabrano, s obzirom na to da je pored magistralnog puta:

- Investitori traže dobre saobraćajne veze, komunalno uređenu zonu i fleksibilne parcele. Vi to već imate i realno je da ova zona vrlo brzo zaživi u punom kapacitetu - izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Zrenjanina.

U Industrijskoj zoni 2 zemljište je već kupilo desetak preduzeća, a ukupno trideset prirednih subjekata je izrazilo interes za započinjanje poslovanja u ovoj Zoni, uključujući i kompanije iz Njemačke i Italije. Za izgradnju saobraćajne, električne i vodovodne infrastrukture na ovom prostoru obezbijeđeno je oko 900.000 konvertibilnih maraka iz gradskog budžeta, kao i donatorskih sredstava iz projekta "GOLD" koji finansiraju razvojne agencije SAD i Švedske.

- Uskoro ćemo raspisati novu licitaciju za prodaju zemljišta po početnoj cijeni od oko 10 konvertibilnih maraka za kvadratni metar zemljišta, što je otprilike iznos koji je Grad platio za kupovinu zemljišta i infrastrukturno uređenje. Nije nam cilj ostvarivanje profita od preprodaje zemljišta, već privlačenje investitora koji će otvoriti nova radna mjesta. Potrudili smo se da ispunimo savremene standarde koji važe za ovakve industrijske zone - u blizini je magistralni put, gasovod i kanalizacija su na nekoliko stotina metara odavde, dobili smo i ekološku dozvolu, koja je bila uslov za dobijanje donacije od "GOLD" projekta, dajemo mogućnost da se zemljište plati u 60 rata bez kamate... Zato se nadamo da će već sledeće godine ovdje biti otvoreni prvi pogoni - izrazio je svoje očekivanje gradonačelnik Mićić.

Dragan Stanišić, Borislav Vidaković i Rade Milanović su samo neki od prisutnih investitora koji su kupili placeve u Zoni ili namjeravaju da ih kupe i oni su najavili da će vrlo brzo početi sa izgradnjom objekata u kojima planiraju da se bave proizvodnjom polietilena i plastike, servisiranjem vozila i proizvodnjom lakova, odnosno, preradom sekundarnih sirovina.

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu i poljoprivredu Mile Pejčić je ocijenio da najveću odgoovrnost za privlačenje investicija snose viši organi vlasti, a da lokalna uprava jedino može da obezbijedi infrasturkturne uslove:

- Uslov svih uslova je stabilnost i zakonska regulativa, a komunalna infrastruktura je tek na trećem mjestu po važnosti. Grad, sa svoje strane čini sve da privuče investitore i svjesni smo da je pred nama dug put. Na našu sreću, pronašli smo partnere u prijateljskom Gradu Zrenjaninu i dogovorili smo se ne samo da razmjenjujemo iskustva, nego i da zajednički nastupamo na međunarodnim investicionim sajmovima, poput onih u Kanu i Minhenu na kojima je Zrenjanin već našao jako dobre investitore - najavio je Pejčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA