Toma Zdravković – dvije i po decenije od odlaska velike estradne zvijezde

Prošlo je 25 godina od kako je Toma Zdravković, najveći heroj kafane, jedna od najupečatljivijih i najpopularnijih ličnosti na estradnoj sceni čitave bivše Jugoslavije, zauvijek napustio sve nas. Izgubio je tromesečnu bitku sa bolešću 30. septembra 1991. godine, u 53. godini života.

Toma Zdravković – dvije i po decenije od odlaska velike estradne zvijezde

Bez obzira što njegov život nije bio dug, uspio je da stvori fantastičnu muzičku karijeru, dugu gotovo 30 godina. Čuveni boem kalio se i iskustvo sticao po kafanama i hotelima širom tadašnje velike Jugoslavije. Od rodnog Leskovca, preko Tuzle, Zrenjanina, Novog Sada, pa do brojnih elitnih mjesta duž čitave obale Jadrana.

Najblistavije trenutke svoje karijere doživeo je u Beogradu, u raznim kafanama, luksuznim hotelima, a prije svega u boemskoj Skadarliji. Iako je naporno radio, bio potpuno posvećen muzici i pjesmi, a dobro je i zarađivao, živeo je skromno, često na granici egzistenicije. Kažu da je bio u stanju da cijeli, uglavnom pozamašni honorar, spiska za jedno veče, sa društvom, uz piće i karte, ali i da ga velikodušno pokloni ljudima koje je poznavao i za koje je znao da bijedno žive.

Izraz estradni umjetnik je bio jako popularan među novinarima sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog vijeka. A ako se za nekog među ogromnim brojem pjevača narodne muzike moglo tvrditi da je umjetnik, onda je to bez ikakve sumnje Toma, jer je on to zaista i bio i ostao, vrhunski umjetnik u pravom smislu te riječi.

Najveći kantautor u srpskoj narodnoj muzici. Za razliku od većine svojih kolega, on je sam napisao i komponovao mnoge svoje pjesme koje su brzo postale veliki kafanski hitovi i dan danas jako popularni. Njegova diskografija obuhvata preko 20 singlerica i 13 albuma. Toma se oprobao i na filmu. Glumio je, odnosno pjevao, u nekoliko filmova i televizijskih serija.

Povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice smrti usred leskovačkog Gradskog parka otkriven je 2011. godine spomenik Tome Zdravkovića prirodne veličine, a u Pečenjevcu, leskovačkom selu u kojem je Toma Zdravković rođen, iste godine je postavljena spomen ploča na kojoj piše „Dao sam vam svoju dušu".

Obelježavanje dvadesetpetogodišnjice Tomine smrti biće propraćeno velikim muzičkim spektaklom. Večeras (28. septembra) u beogradskoj areni sa početkom u 20 sati održaće se koncert pod nazivom „Sjećanje na Tomu Zdravkovića", na kome će nastupiti više od 50 velikih estradnih imena iz svih krajeva nekadašnje zajedničke države.

Organizatori najavljuju događaj za pamćenje, sa posebnom boemskom scenografijom na bini i u VIP loži koja će najveću beogradsku halu na nekoliko sati pretvoriti u najveću kafanu starog kontinetna. Među izvođačima naći će se brojne njegove kolege, od onih starije generacije koji su sarađivali i družili se sa njim, do onih mlađih koji nisu imali ni priliku da upoznaju Tomu Zdravkovića.

Oni koji dođu na koncert moći će da čuju interpretacije Tominih pjesama u izvođenju Ace Lukasa, Ace Pejovića, Ane Bekute, Enesa Begovića, Zorana Kalezića, Kebe, Lepe Lukić, Marinka Rokvića, Marka Bulata, Merime Njegomir, Mileta Kitića, Novice Zdravkovića, Saše Matića, Snežane Đurišić, Halida Bešlića, Harisa Džinovića, Šabana Šaulića i mnogih drugih poznatih pjevača narodne muzike.

Program će trajati duže od 3 sata, a spektaklu će prisustvovati i pjevačevi ćerka, sin i supruga koji danas žive u inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    15°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI