Uvoz gura domaće povrće u smeće

Sezona spremanja zimnice je u punom jeku, ali prodaja povrća ni izbliza ne ide po planu zbog čega bi veće količine domaćih paprika umjesto u ajvaru mogle da završe u smeću.

Uvoz gura domaće povrće u smeće

Ovo tvrde povrtlari širom RS ističući da ih muče niske otkupne cijene i preplavljenost tržišta uvoznom robom. Dodaju da je, osim za paprikama i paradajzom, na tržištu slaba potražnja i za domaćim kupusom, lukom, krompirom, koji se prodaju u bescjenje ili trunu na njivama.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika "Sela Semberija" Savo Bakajlić kaže da je tržište u Bijeljini preplavljeno uvoznom paprikom i paradajzom za zimnicu, dok domaći proizvođači ne znaju šta će sa svojim povrćem.

- Moraćemo baciti najmanje 20 odsto povrća, jer nemamo kome prodati. Uvezene su ogromne količine paprike, iako za tim nije bilo potrebe, jer je ova godina bila rodna i domaći proizvođači su mogli podmiriti tržište - priča Bakajlić.

Prema njegovim riječima povrtlari svaki dan na kvantašku pijacu u Bijeljini dovezu pune traktore paprika i raznog drugog povrća, a uveče ih vraćaju kući neprodate.

- Čim dva-tri dana dovozimo povrće na pijacu i ne prodamo ga, moramo ga bacati ili davati u bescjenje sitnim nakupcima - kaže Bakajlić. Duško Banjac iz Lijevča polja, koji se povrtlarskom proizvodnjom bavi 30 godina, kaže da ne pamti da je povrće ikada bilo jeftinije. Dodaje da cijene krompira i luka na startu sezone jedva dosežu 20 do 30 feninga po kilogramu.

- Sav zasađeni kupus smo zaorali jer je cijena bila smiješna, nakupci su nudili između 15 i 20 feninga. Ništa bolje nismo prošli ni s paprikom i paradajzom, koji je koštao od 70 feninga i marke, što je za 50 odsto manje nego lani - rekao je Banjac.

On tvrdi da povrtlari ove godine neće izvući ni treći dio od uloženog, te da će u Lijevču polju propasti mnogo povrća. S druge strane, veliki otkupljivači tvrde da su primorani uvoziti pojedine vrste povrća jer ih nema na tržištu RS.

Direktor banjalučke "Vitaminke", Žarko Mikić kaže da ljutih i slatkih feferona, te crvene roge paprike nema na našem tržištu, te da ih uvoze iz Srbije i Makedonije.

- Planiramo preraditi oko 3.000 tona povrća i već smo oko 2.000 otkupili, i to najviše krastavaca i paprike. Još nam treba patlidžana, cvekle i paradajza i nadamo se da ćemo potrebne količine pronaći kod domaćih proizvođača - rekao je Mikić.

On je istakao da je najveći problem to što mnogi voćari i povrtari nisu robni proizvođači organizovani u zadruge, te da tako razjedinjeni nisu u stanju garantovati veću isporuku u svakom trenutku.

- Mi ne možemo zavisti od toga hoće li vremenski uslovi biti dobre ili ne. Imamo dogovor o isporuci naših proizvoda sa trgovačkim lancima koje moramo poštovati i zato uvozimo povrće kojeg nema dovoljno na našem tržištu - dodao je Mikić.

Preduzeće "Spektar drink" iz Bijeljine proizvodi kiseli kupus, a sirovog tvrde, na tržištu RS ima i previše.

- Kupus ne uvozimo, imamo domaće kooperante s kojima sarađujemo. Ove godine ćemo pokušati otkupiti veće količine ako uspijemo dogovoriti izvoz na inostrano tržište - kaže rukovodilac unutrašnjeg prometa u ovom preduzeću Nebojša Jeftić.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković ističe da će zbog prekomjernog uvoza domaći poljoprivrednici ove godine pretrpjeti veliku štetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

11°

  • 23:00

    10°C
  • 02:00

    10°C
  • 05:00

    7°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

99 cm

Promjena: 5cm

Sava Jamena

324 cm

Promjena: -1cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 19:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI