Kuningovo delo ponovo na aukciji, očekuje se rekordna cena

Čuvena apstraktna slika „Bez naslova XXV“ čuvenog slikara Vilema de Kuninga biće ponuđena na aukciji ove jeseni, a procenjuje se da može dostići cenu višu od 40 miliona dolara.

Kuningovo delo ponovo na aukciji, očekuje se rekordna cena

Aukcijska kuća „Kristi" prodala je slikuBez naslova XXV 2006. godine za 27,1 milion dolara, što je bila rekordna cena po kojoj je prodato neko delo savremene umetnosti.

Stručnjaci poznate aukcijske kuće predviđaju da će živopisno Kuningovo delo postaviti novi rekord u oblasti apstraktnog impresionizma.

Slikar američko-holandskog porekla naslikao je čuveno deloBez naslova XXV tokom naleta kretivnosti sredinom sedamdesetih godina prošlog veka, kada je Kuning naslikao niz velikih slika koje su bile inspirisane pejzažima zaseoka u istočnom Hemptonu i Springsu.

„Tokom sedamdesetih godina Kuning je pronašao novu ljubav i u tome je pronašao inspiraciju, ali je tome doprineo dolazak u Springs, gde je dizajnirao i sagradio sopstveni atelje. Imao je fantastično svetlo i bio je ludo zaljubljen", rekao je Bret Gorvi, zadužen za posleratnu i savremenu umetnost u „Kristiju".

Bez naslova XXV je jedna od Kuningovih najvećih slika, dimenzija 77 sa 88 inča.

„Slika ima neverovatno jedinstvo i celovitost, uprkos činjenici da je boja naneta na toliko različitih načina", istakao je Gorvi.

Rekord u ceni među Kuningovim delima drži druga slika, iz 1977. godine, koja je na aukciji pre nekoliko godina prodata za 32 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

12°

  • 17:00

    12°C
  • 20:00

    11°C
  • 23:00

    8°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

87 cm

Promjena: 0cm

Sava Jamena

312 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 24. Apr 2024. 15:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI