Beganović: Predao sam lične karte Sofreniću da bi dobili pakete

Nakon što je Milorad Sofrenić, šef Izbornog štaba SDS-a odbacio optužbe da je učestvovao u kupovini romskih glasova u Bijeljini, sve demantuje Mujo Beganović, predsjednik udruženja Roma "Složna braća".

Beganović: Predao sam lične karte Sofreniću da bi dobili pakete

Beganović poziva nadležne institucije da ispitaju i Sofrenića, i njega. Spreman je, kaže, i na poligraf. Beganović je, tvrdi, prikupljao lične karte i predao ih Miji Sofreniću 1. oktobra, jer mu je u gradskoj upravi obećana humanitarna pomoć za njegove komšije. Međutim, paketi nisu stigli u romsko naselje. Prilikom dogovaranja humanitarne pomoći sugerisano mu je za koga Romi treba da glasaju.

- On /Sofrenić/ mi je rekao da će za svaku ličnu kartu dati humanitarni paket u vrijednosti od 50 do 60 KM. Rekao mi je da dajemo glas Mići Mićiću i Tomici Stojanoviću, a onda je rekao "Moj je sin broj 30" - kaže Beganović.

Beganović je spreman i na poligrafsko suočavanje sa Sofrenićem. 5. oktobra je u Gradsku upravu predao zahtjev da Romima vrate 78 ličnih karata.

- Spreman sam na to da Sofrenić i ja idemo na "stolicu pravde", a ako budem kriv sam sebe osuđujem na deset godina zatvora - kaže Beganović.

Podsjećamo - Mijo Sofrenić je priznao da je 3. oktobra saslušan u policiji, ali da nikada nije vidio 80 ličnih karata Roma, te da mu se pripisuje izborna krađa na osnovu izjave osobe koja je nedavno izašla iz zatvora zbog brojnih prevara.

- Lične karte nikad nisam vidio, ja ne znam da su i kod koga nađene zaplijenjene, ni da je neko nešto uradio. Sve je urađeno po prijavi jednog problematičnog Roma, po instrukciji Uspješne Srpske - rekao je Sofrenić.

Mujo Beganović priznaje da je osuđen na tri mjeseca zatvora, ali da mu je slučaj, kaže, napakovan. Dodaje da dvije decenije radi na unapređenju položaja Roma u Bijeljini i kao dokaz pokazuje priznanja međunarodnih organizacija sa kojim je, uz pomoć Gradske uprave, obezbijedio stotine hiljada KM za projekte "Romska djeca u obrazovanju", izgradnju kuća i druge infrastrukturne projekte za Rome.

Šta je istina u slučaju "Lične karte" s akterima Mujom i Mijom - odgovor jedino mogu da daju istražne institicije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA