Nagodbe zamenjuju duga suđenja u Bijeljini

Računi za struju, vodu, telefon i ostale komunalne usluge često su predmet brojnih sporova u bijeljinskom sudu, ali i sudovima širom BiH.

Nagodbe zamenjuju duga suđenja u Bijeljini

Preduzeća neredovnim platišama upućuju opomene, podnose tužbe i popisuju imovinu za prinudnu naplatu. Samo u Osnovnom sudu u Bijeljini evidentirano je čak 128.000 predmeta naplate RTV takse i komunalnih usluga.

- Obezbedili smo kancelariju i opremu, a Visoki sudski i tužilački savet BiH je odobrio projekat sudske nagodbe i počinjemo idućeg meseca. Završili smo 1.231 predmet u parničnom delu u kojem je došlo do naplate dugovanja, a trenutno u radu imamo 724 predmeta. To su uglavnom potraživanja Toplane, Komunalca, Elektrodistribucije - kaže predsednik Osnovnog suda u Bijeljini Aid Hanušić.

Kako bi se smanjio broj ovih predmeta i ubrzalo njihovo rešavanje, pribegava se nagodbi. Sudska nagodba je mirni, sporazumni način rešavanja spora, koji podrazumeva međusobni dogovor stranaka u sporu.

Od ukupnog broja sporova vođenih u prethodnih šest godina, tek je blizu pet odsto okončano sudskim poravnanjem, pa "Sedmicom sudske nagodbe", koju je od 3. do 17. oktobra organizovalo Visoki sudski i tužilački savet Bosne i Hercegovine, žele da utiču na efikasnost sudskih postupaka i promene pristup suda i stranaka rešavanju sporova.

Ti sporovi mogu poprilično da se oduže, a na ovaj način mnogo se smanjuju i troškovi parnica koji mogu trajati više godina.

- I nakon isteka ovog roka, nastojaćemo da omogućimo sudske nagodbe u komunalnim predmetima kako bi se ubrzalo njihovo rešavanje, što je korist svih strana - naglašava Hanušić.

Prepolovljene sudske takse

Sudska nagodba je privilegovana i sa aspekta plaćanja sudske takse. Prema odredbama Zakona o sudskim taksama, kod zaključenja sudske nagodbe plaća se polovina propisane sudske takse u odnosu na iznos predviđen okončanjem parničnog postupka presudom, a prema vrednosti na koju su se stranke nagodile.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA