Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Dom zdravlja Bijeljina danas je započeo vakcinaciju stanovništva protiv sezonskog gripa sa obezbijeđenih 2.500 doza vakcine, rekao je zamjenik direktora Doma zdravlja Srđan Mijatović.

Počela vakcinacija protiv sezonskog gripa

Prema njegovim riječima, cijena vakcine ostala je 20 KM. Mijatović je istakao da je 1.500 doza vakcine obezbijedio Institut za javno zdravstvo Republike Srpske i 1.000 doza Dom zdravlja, što bi trebalo biti dovoljno za sezonu jer se prethodnih godina u prosjeku vakcinisalo 2.000 lica. Besplatne vakcine protiv sezonskog gripa Institut i Fond zdravstvenog osiguranja Srpske obezbijedili su za pacijente na hemodijalizi, oboljele od šećerne bolesti, lica koja su imala operacije na srcu, za oboljele od AIDS, cistične fibroze pluća, reumatske groznice sa promjenama na srcu i kod mišićne distrofije multipleskleroze, kao i za sve zaposlene u domovima zdravlja, bolnicama i klinikama.

"Dom zdravlja iz svojih sredstava obezbjeđuje besplatnu vakcinaciju za članove porodica poginulih, ratne vojne invalide i za socijalno ugrožene stanovnike na području Bijeljine", rekao je Mijatović na konferenciji za novinare i dodao da je to godišnje do 500 vakcina.

On je pozvao stanovništvo da se vakciniše što ranije kako bi na vrijeme stvorili imunitet, a vakcinacija se obavlja u Higijensko-epidemiolopškoj službi /HES/ od 6.30 časova do 14.00 časova i u svim sektorskim ambulantama porodične medicine.

Načelnik HES u Domu zdravlja Bijeljina Zoran Dakić rekao je da je vakcinacija nejefikasnija preventivna mjera protiv gripa i da je kod osoba koji se redovno vakcinišu imunitet uspješan više od 90 procenata.

On je vakcinaciju protiv sezonskog gripa preporučio osobama starijim od 65 godina, pacijentima sa hroničnim oboljenjima, djeci do pet godina koja imaju česte respiratorne infekcije, trudnicama i ženama koje planiraju trudnoću.

Dakić je rekao da je prošle sezone na području Bijeljine prijavljeno 330 slučajeva akutnih respiratornih infekcija i oboljenja koja liče na grip. Prema njegovim riječima, ove godine u sjevernoj hemisferi u cirkulaciji su virusi tipa "Kalifornija", "Hong Kong" i "Brizbejn".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA