Azijske bubamare okupirale Semberiju

Žute bubamare, koje neki zovu i kineskim, po izgledu se teško razlikuju od domaćih, jer imaju veliki dijapazon boja i broja tačaka, od žute do skroz crne.

Azijske bubamare okupirale Semberiju

Ove bubamare potiču iz Azije odakle su se poslednjih godina proširile na Ameriku i Evropu.

One su uvožene da bi se u plastenicima borile protiv biljnih vaši i moguće je da su se prenamnožile u plastenicima i preselile u prirodu.

Nalaze se na spisku invazivnih vrsta i dobro su prilagođene različitim uslovima sredine, mogu da se prilagode na različitu hranu, temperature i vlažnost.

Azijske bubamare koje možemo da primjetimo u rojevima ove jeseni u Semberiji, uopšte nisu opasne i ne treba dizati paniku među stanovništvom, smatra Stevan Mesarović, diplomirani agronom.

- Bilo ih je i ranijih godina ali ne u ovolikom broju. To su korisni insekti koji se hrane lisnim ušima, kaže Mesarović.

On kaže da ovi insekti nisu navikli na niske temperature, pa traže toplije mjesto kao što su sunčane strane kuća, da bi prezimile. Iz tog razloga, u rojevima pokušavaju da uđu u stanove i kuće.

- Alergijsku reakciju možete dobiti jedino ako, na krevetu na kojem spavate, vrše nuždu. Opasne su koliko i grinje i ostali mikroorganizmi, istakao je za Pan radio, Mesarović.

Savjet je da ne otvaramo prozore, da koristimo komarnike i ako ipak uđu u stambeni prostor, da ih uništimo usisavanjem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA