Kako stanari u Bijeljini mogu ostvariti pravo na miran san?

Odluka o komunalnom redu u Bijeljini predviđa potpuni mir i tišinu u stambenim zgradama tokom noći, ali u slučajevima kada se ova odluka ne poštuje, teško je ostvariti pravo stanara na miran san.

Kako stanari u Bijeljini mogu ostvariti pravo na miran san?

U to se posljednjih godina uvjerio Miloš Milanović, kao i njegove komšije u takozvanom "petom soliteru" u čijem prizemlju radi pekara.

I u slučaju kada poštuju radno vrijeme ugostiteljskog objekta, buka ne prestaje cijele noći, jer je u lokalu smješten i proizvodni pogon. Brojne prijave, žalbe i kontrole nisu pomogle.

Miloš Milanović tvrdi da u svom stanu nikada nema mira. U prizemlju njegove zgrade nalazi se pekara, koja od ranog jutra do kasne večeri radi kao ugostiteljski objekat a zatim se tokom noći nastavlja priprema i pečenje hljeba i peciva.

Na nepodnošljivu buku koja nikada ne prestaje, Milanovići su se zajedno sa ostalim stanarima žalili svim nadležnom službama, ali za sada bezuspješno.

- Stanje je potpuno isto, oni i dalje isto rade. Na policijsku intervenciju, lokal je prestao da radi duže od pola dva, ali je proizvodnja u pogonu nastavljena cijelu noć - kaže Miloš.

Sprovođenje odluke o kumunalnom redu kontroliše komunalna policija, ali samo u dijelu koji se odnosi na radno vrijeme ugostiteljskog sektora, dok buku tokom noći kontroliše policija.

- Komunalna policija je u nekoliko navrata, po prijavi, izlazili na teren. Pisali smo prekršajne naloge ugostiteljskom objektu zbog radnog vremena izvan dozvoljenog - kaže načelnik Komunalne policije Diko Simić.

U preduzeću Braća Lazić tvrde da ničim nisu prekršili komunalni red i da je buka koju proizvode u nivou dozvoljene. Zbog žalbi stanara, prestali su sa prodajom peciva tokom noći.

- Mi razumijemo problem gospodina Milanovića, razumijemo da on na neki način smatra da su njegova prava ugrožena i da se obraćao nadležnim institucijama, ali naglašavam sve je ispoštovano, sve je po procedurama i sve dozvole su pribavljene. Dakle, pekara radi u potpunosti radi u skladu sa zakonom - kaže Ivan Vasić, pravni zastupnik preduzeća Braća Lazić.

Konačnu riječ mogao bi dati Vrhovni sud Republike Srpske, pred kojim se vodi upravni spor koji su pokrenuli stanari, kako bi se osporili nalazi inspekcijskih organa i poništilo odobrenje za pekarsku proizvodnju u stambenoj zgradi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA

17°

  • 14:00

    17°C
  • 17:00

    16°C
  • 20:00

    12°C
Oblačno
Vodostaji rijeka u Semberiji
Drina Radalj

142 cm

Promjena: 1cm

Sava Jamena

323 cm

Promjena: 0cm

Podaci ažurirani: 23. Apr 2024. 11:00

BDBOX oglasi SVI OGLASI