Usvojen plan aktivnosti za vanredne situacije

U Bijeljini je danas održana sjednica Gradskog štaba za vanredne situacije na kojoj je usvojen plan aktivnosti za narednu sezonu.

Usvojen plan aktivnosti za vanredne situacije

Glavne tačke dnevnog reda bile su razmatranje i usvajanje Plana aktivnosti na sprovođenju posebnih mjera zaštite i spasavanja od snježnih padavina i snijega od interesa za Republiku Srpsku u 2016-2017. godini na području Grada Bijeljina, razmatranje i usvajanje Operativnog plana aktivnosti u pripremi i sprovođenju mjera zaštite i spasavanja od zemljotresa u Gradu Bijeljina za period od 2016-2019. godine i upoznavanje Štaba o pojavi zarazne bolesti „plavi jezik" na području Grada Bijeljina.

- Kada je riječ o čišćenju snijega angažovana su preduzeća koja imaju najveći broj mašina za čišćenje snijega. Okvirni budžet biće spreman, a zavisiće od količine padavina. Ono što je sigurno, zimske službe u Semberiji uvijek su bile na visini zadatka i snijeg nas ni ove godine neće iznenaditi - istakao je komandat Gradskog štaba za vanredne situacije Mićo Mićić.

Načelnik odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine Tomica Stojanović naveo je da će gradske ulice od snijega čistiti „Bijeljina put", seoske, lokalne i nekategorisane puteve firma „Buk promet", dok će javne površine i trotoare po gradu čistiti A.D. „Komunalac". Za ove poslove iz gradskog budžeta biće izdvojeno oko 230.000 KM.

- Abrazivni materijali i vozila će biti spremni na vrijeme, tako da naši građani mogu biti spokojni kada je riječ o zaštiti od snježnih padavina - najavio je Stojanović.

Veterinarski inspektor Mladen Jovanović naveo je da se bolest „plavog jezika" u Semberiji pojavila 25. septembra, te da je do sada registrovana u 18 domaćinstava.

- Broj registrovanih preživara za sada je 25, a oko 80 grla pratimo. Osnovni prenosnici su komarci, muve, buve i vaši, a najviše se prenose na divlje papkare. Ova bolest se ne može prenijeti na ljude, ali su ekonomske štete zbog bolesti životinja ogromne - naveo je Jovanović.

On je dodao da su neka od mjesta gdje je do sada registrovana bolest „plavog jezika": Banjica, Suvo Polje, Bjeloševac i Donja Bukovica.

- Formirana je komisija za procjenu štete, a trenutna aktivnost je obilježavanje životinja. Nakon obilježavanja radiće se eutanazija oboljelih i neškodljivo zakopavanje - istakao je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA