U Semberiji usporeni jesenji radovi

Zbog čestih padavina i prekomjerne vlage na njivama usporeni su jesenji radovi u Republici Srpskoj na ubiranju ljetine i sjetvi strnih žita, ali poljoprivrednici vjeruju da će na vrijeme sve završiti.

U Semberiji usporeni jesenji radovi

Ove jeseni u Republici Srpskoj planirano je da se zasije na oko 68.00 hektara, od čega pšenicom 40.00 hektara, što je isto kao i prošle sjetvene kampanje.Do sada je obavljena polovina posla, jer je značajnije kasnila berba kukuruza, a radove su ometale oktobarske kiše.

U Semberiji je planirano da se zasije blizu 17.000 hektara, a do sada je zasijano oko osam hiljada hektara, uprkos tome što je sjetva ječma i pšenice počela još prvog oktobra.

Zbog toga je na nekim njivama usjev već nikao, a na većini površina sjetva bi trebalo da se tek obavi, kaže dr Dragan Zarić iz Ministartva poljoprivrede Republike Srpske.

Vremenske prilike ipak idu na ruku proizvođačima pšenice, jer je u zemljištu dovboljno vlage za klijanje zrna, ali i toplih dana da usjev brže i lakše nikne, što je jedan od preduslova za postizanje dobrog roda.

"Pošto je optimalni rok za sjetvu pšenice skoro istekao, ratari bi u narednom periodu trebalo da povećaju količinu sjemena. Sve što sjetva bude kasnije obavljana ovo povećanje trebalo bi da bude veće", kaže dr Zarić za BN televiziju.

Berba kukuruza je pri kraju. U žitnicama Republike Srpske Semberiji, Posavini i Lijevče polju rod je bio bogat i zrna sa znatno manje vlage nego prethodnih godina, pa će njegovo skladištenje biti sigurnije.

Ove jeseni dosta je kukuruza upotrebljeno za pripremu silaže - zimske hrane za stoku, koja je znatno kvalitetnija nego ranije, jer je u njoj dosta zrna kukuruza.

Rod kukuruza u pojedinim dijelovima Semberije umanjen je zbog napada bolesti i štetočina. Prvenstveno crvenila i zlatice, ali i zbog olujnog nevremena i grada koji su proljetos pričinili velike štete u atarima sela Popovi, Amajlije, Dijelovi, Novo Selo i u drugim.

Ako vremenske prilike dozvole jesenji poljoprivredni radovi trebalo bi da se okončaju u prvoj dekati novembra, što se, kada je riječ o sjetvi strnih žita, ocjenjuje kao valjano obavljen posao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA