Projekat "Farma 2": Poljoprivrednici mogu da apliciraju za 50.000 dolara

U Bijeljini je danas održan okrugli sto Farma dva na kojem su predstavnici USAID-a i Vlade Švedske razgovarali sa semberskim proizvođačima o problemima poljoprivrednog sektora i načinima na koji mogu da učestvuju u projektu za razvojne intervencije čija je ukupna vrijednost 16,3 miliona dolara.

Projekat "Farma 2": Poljoprivrednici mogu da apliciraju za 50.000 dolara

Zamjenik direktora projekta "Farma dva" Meriha Manojlović rekla je novinarima u Gradskoj upravi da projekat obuhvata sektore mljekarstva, ljekovitog bilja, voća i povrća, te odnedavno sektor peradarstva.

"Mi omogućavamo proizvođačima u javnom i privatnom sektoru da dobiju tehničku i novčanu podršku. Ovo je osmi sastanak u gradovima i opštinama u BiH, i trenutno prikupljamo podatke o tome sa kojim problemima se oni susreću", kaže Manojlovićeva.

Ona je istakla da u okviru projekta "Farma dva" postoji Fond koji omogućava proizvođačima apliciranje za 50.000 dolara, uz uslov da isto toliko ulože.

"Fond za ove donacije je 3,5 miliona dolara, a zainteresovani mogu da pronađu sve informacije na našem sajtu", dodala je Manojlovićeva.

Proizvođač povrća iz Golog Brda kod Bijeljine Mladen Lazić kaže da je već aplicirao za novu donaciju.

"Prvih 50.000 dolara od USAID-a i Vlade Švedske dobio sam 2014. godine. Tim sredstvima sanirao sam posljedice poplave, uveo grijanje u neke plastenike i tako unaprijedio proizvodnju. Sada izvozim povrće za lance marketa u BiH, u zemlje okruženja i u EU", naglasio je Lazić, koji proizvodi na površini od 19 hektara.

Projekat "Farma dva" je projekat druge generacije koji USAID sprovodi zajedno sa švedskom Vladom i trebalo bi da traje pet godina. Namijenjen je privatnom sektoru u kojem se nastoje povećati konkurentnost, izvoz i zapošljavanje, te javnom sektoru kako bi bio unaprijeđen sistem sigurnosti hrane.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA