Tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik do demencije

Konzumiranje tri šoljice kafe dnevno smanjuje rizik od demencije, tvrde naučnici.

Tri šoljice kafe dnevno smanjuju rizik do demencije

Poznato je da umjerena konzumacija kofeina sprečava formiranje toksičnih naslaga u mozgu koje se povezuju s Alzheimerovom bolešću.

Ali novi izvještaj pokazuje da dugoročno unošenje kofeina pomaže da se tijelo ispuni antioksidansima koji poboljšavaju kognitivnu funkciju.

Takođe, moglo bi spriječiti i Parkinsonovu bolest te druge neurološke poremećaje, tvrdi se u istraživanju koje su platile najveće evropske kompanije kafe.

Eksperti su se godinama prepirali u vezi s tim da li je kafa loša za tijelo. Prethodna istraživanja tvrde kako može izazvati pobačaj u ranoj trudnoći i "pospješuje" srčane napade.

Kofein se krivio i za anksioznost, žgaravicu i pogoršavanje valunga. Ipak, novo istraživanje ističe kako kofein dokazano sprečava demenciju.

"Dugoročno i redovno konzumiranje kafe je ključno jer smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za čak 27 posto i stimuliše rad centralnog nervnog sistema", navodi se u istraživanju.

Evropska agencija za sigurnost hrane tvrdi kako unošenje 400 miligrama kofeina dnevno, odnosno pet šoljica kafe dnevno, ne predstavlja rizik za zdravlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA