"Simex prom" tužio Bijeljinu za 5,6 miliona KM

Preduzeće „Simex prom“ iz Janje kod Bijeljine tužilo je grad Bijeljinu tražeći naknadu štete od čak 5,6 miliona maraka plus zakonsku zateznu kamatu zbog toga što im je grad još 2008. godine poništio dozvolu za građenje i tako onemogućio nastavak izgradnje stambeno-poslovnog objekta.

"Simex prom" tužio Bijeljinu za 5,6 miliona KM

Ovo preduzeće je u tužbenom zahtjevu navelo da se od ukupnog iznosa koji potražuje 1,32 miliona KM odnosi na „običnu" štetu, dok se 4,26 miliona odnosi na izgubljenu dobit.

Zahtijevajući od grada Bijeljina obeštećenje od 5,6 miliona KM, „Simex prom" je u međuvremenu vodio pregovore sa zakonskim zastupnicima grada Bijeljina, s ciljem mirnog rješavanja ovog spora, istaknuto je danas na ročištu u Okružnom privrednom sudu u Bijeljini.

Punomoćnik „Simex proma" Milan Matić podsjetio je da je usljed poništavanja građevinske dozvole 24. decembra 2008. godine neizgrađena lokacija postala „kamen spoticanja" među strankama.

Kamen spoticanja, kako se moglo čuti i na ročištu, predstavlja, ustvari, sporni pasaž koji se ispriječio između već izgrađene „lamele 4" i nove „lamele 3" koja bi tek trebalo da se izgradi.

Ovo preduzeće je parcelu na kojoj je planiralo izgraditi spornu lamelu kupilo na javnoj licitaciji 20. jula 2007. godine i platilo je 515.000 KM 26. decembra 2008. godine.

„Tokom jučerašnjeg dana nastavljeni su razgovori i neposredno uoči ročišta obaviješten sam da „Simex prom" pokušava riješiti ovaj spor na miran način, izražavajući nedvosmislenu namjeru ka nastavku izvođenja građevinskih radova na planiranom objektu", izjavio je Matić.

On je zatražio dodatno vrijeme za pokušaj mirnog rješenja spora, čime bi se izbjegli, kako je naveo, ogromni troškovi zastupanja, imajući u vidu visinu tužbenog zahtjeva.

Punomoćnik zakonskog zastupnika grada Bijeljina Ljubiša Sekulić je potvrdio da postoji obostrana volja da se spor riješi mirnim putem, istakavši da je za nastavak pregovora neophodno obaviti određena vještačenja i analize, zatraživši da se ročište odgodi najduže na dva mjeseca.

Novo ročište zakazano je za 13. februar 2017. godine.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA