Proizvođači u Semberiji zadovoljni prinosom i otkupom duvana

Na površini od 270 hektara, 79 proizvođača uzgojilo je oko 400 tona duvana.

Proizvođači u Semberiji zadovoljni prinosom i otkupom duvana

Proizvođači su zadovoljni ovogodišnjim rodom, ali i kvalitetom duvana koji je najbolji u poslednjih deset godina. Zadovoljni su i u preduzeću "Duvan", koje je otkupilo ovogodišnji rod.

Dragan Jović iz Ljeljenče predao je „Duvanu" devet tona suvog duvana.

- Bilo je dovoljno kiše i sunca. Duvan je rodio, a i kvalitet lista je dobar. Prinos je očekivan i u proseku je od 150 do 170 kilograma po dunumu. Kako god izračunamo, najbolje nam se isplatiti saditi duvan. Naša zemlja je lošijeg kvaliteta pa žitarice i povrće na njoj i ne uspevaju. Uložilo sam dosta u mehanizaciju pa se ne isplati sada to sve napustiti - kaže Jović.

Veća proizvodnja i bolji kvalitet duvana stvorili su uslove da preduzeće "Duvan" poveća otkupnu cenu u proseku za 25 pfeniga po kilogramu. Rukovodilac proizvodnje u bijeljinskom "Duvanu" Čedo Gotovčević kaže da su već počeli sa isplatama.

- Taj benefit ostvariće svi proizvođači koji su ostvarili prinos veći od 1.200 kilogramu po hektaru. Prošle godine premiju je ostvarilo desetak, a ove godine dvostruko više proizvođača - istakao je Gotovčević.

Uz premiju resornog ministarstva i Agrarnog fonda grada Bijeljina, cena duvana u proseku biće oko četiri marke po kilogramu. Direktor "Duvana" Svetozar Mihajlović smatra da bi ovu proizvodnju trebalo više stimulisati.

- Premiju bi trebalo povećati od 0,80 do jedne KM. Svi bi imali veću korist, uključujući i državu, jer to je malo u odnosu na efektke koji bi se dobili smanjenjem crnog tržišta duvana - smatra Mihajlović.

Od proizvedenih 400 tona duvana, više od 40 odsto prinosa je prve i druge klase, a to će olakšati plasman roda. Deo će biti plasiran u bugarsku fabriku "Bulgar tabako" koja je i prethodne dve godine otkupljivala semberski duvan, a deo duvana biće isporučen u Grčku i Nemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA