Raste broj preduzetnika u Bijeljini

Samo u proteklom mjesecu na području Bijeljine, Poreska inspekcija privremeno je zatvorila 22 radnje, a u proteklih šest dana još pet radnji je kažnjeno privremenim zatvaranjem. Kako tvde u Udruženju “Preduzetnik” inspekcijski organi zakon su primjenjivali isuviše revnosno, išlo se čak do najsitnijih detalja, nakon čega su uslijedili zapečaćeni katanci na brojnim bijeljinskim radnjama.

Raste broj preduzetnika u Bijeljini

Zbog revnosne inspekcijske kontrole stiče se utisak u janvosti da je Bijeljina na udaru primenjivanja zakonski odredbi, jer osim privremeno zatvorenih radnji, izrečeni su prekršajni nalozi za ukupno 120 preduzetnika ali i brojne novčane kazne.

Sa nezavidnim položajem zanatsko-preduzetničkih radnji upoznata je i Republička inspekcija ali i Poreska uprava RS, koje su obećale u narednom periodu popuštanje zakonskih stega.

Iz Gradskog odjeljenja za privredu ističu daproteklih godina vlada povoljan poslovni ambijent, što, kako kažu, potvrđuje i sama razlika zaključno sa 30. Novembrom ove godine, u broju prijavljenih i odjavljenih zanatsko-preduzetničkih radnji.

Ali, isto tako, tvrde da je velika poslovna konkurencija kamen spoticanja za mala i srednja preduzeća.

Dogovor koji je postignut, a tiče se privremenogzaustavljanja na 15 dana, mnogo će značiti za likvidnost zanatsko- preduzetničkih radnji, s tim što će se uvećati novčane kazne.

Dobar primjer povoljnijih uslova za poslovanje predstavlja i defiskalizacija u zanatskom preduzetništvu, što se odrazilo na povećanom broju prijavljenih zanatlija na području Grada.

Ostaje da vidimo da li će Poreska uprava RS imati sluha za domaće preduzetnike ili će trend pojačanih inspekcijskih kontrola se nastaviti i u narednoj 2017. godini.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA