Bijeljina u znaku najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića (FOTO)

Ove godine nekako se sve kako treba namjestilo, snježni prekrivač je zabijelio našim ulicama i na svoj bajkovit način nadomjestio prazničnu okićenost koja, poslednjih godina, tu i tamo, zasija po gradu, tek toliko, da nagovijesti januarske praznike... Ali, zato na Gradskoj pijaci šarolikost i asortiman voća, povrća i ostalih namirnica ukazuje na to, da su pred nama dani velikog spremanja za najradosniji hrišćanski praznik, Rođenje Hristovo - Božić!

Bijeljina u znaku najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića (FOTO)

Po običajima pravoslavnim, svaka kuća priprema trpezu za Badnje veče i bogatu sofru za sam dan Velikog Praznika. Iz tih razloga, gradske ribarnice su dobro snabdijevene, kako riječnom, tako i morskom ribom, a na kupcu je da se opredijeli koju će pazariti, naravno, po mjeri svog džepa.

Ono sto najviše plijeni pažnju prolaznika jeste slama, badnjaci, bogato ukrašene ikebane, pšenica, orašasti plodovi i suvo voće na svakom ćošku. Sve su to različiti znaci da se približava proslava Božića...

A cijene raznovrsne, kao i sposobnost i umijeće bijeljinskih prodavaca da sve te hrišćanske simbole ukrase i na taj način udahnu im smisao samog praznika. Pšenica omotana jutom i dekorisana suvim aranžmanom košta od marku do pet maraka. Za Badnjak, kao simbol vatre na kojoj se tek rođeni Isus ogrijao zajedno sa pastirima, izdvojićete oko tri marke.

Malo bogatije ikebane, koje u sebi sadrže sve božićne simbole kreću se od pet do 15 maraka. Dok za koštunjavo i suvo voće, ukoliko se odlučite da ih imate na prazničnoj trpezi, moraćete izdvojiti nesto više novca. Jer su orasi od 12 do 16 maraka, smokve 8 do 10 maraka, a suve sljive od 4 do 6KM. Na svu sreću, ove namirnice se kupuju u manjim količinama, tek toliko da se nađu ispod Badnjaka.

Ono bez čega je nezamisliva trpeza na Božićni uranak jeste sir i pečenica. Razne vrste sireva, izloženi po rashladnim vitrinama i štandovima, i to sa cijenom od četiri do deset maraka, a za pečenicu, moraćete izdvojiti oko šest maraka po kilogramu žive vage.

Ono sto jedino ne možete pronaći, a ni kupiti na gradskoj pijaci, jesu česnica i položajnik. I jedno i drugo ima svoju simboliku, bez koje je nezamisliv Božić.

Česnica, zakuvana sa brašnom, kvascem, vodom i malo soli, predstavlja simbol preobražaja, čije djeljenje je čin vjere i simbolizuje samog Isusa Hrista, dok se za polozajnika, najčešće bira, dijete kao izvor sreće i života, čija posjeta na Božićno jutro označava dolazak Mudraca sa Istoka da se poklone novorođenom Bogomladencu.

Pripremila: Đurđa Jakov

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA