05. Jan 2017
0. 29437
BIJELJINA

Tucindan u Velikoj Obarskoj (FOTO)

Mještani Velike Obarske danas su tradicionalno obilježili Tucindan.

Ovaj praznik uvijek pada 5. januara, dan pred Badnji dan, odnosno dva dana prije najradosnijeg hrišćanskog praznika - Božića.

Tradicionalno, u Velikoj Obarskoj, mještani ovog semberskog sela odlaze da sijeku badnjak koji se pali ispred crkve za Badnji dan. U kočijama, sa posječenim badnjakom, prolaze kroz čitavo selo kako bi ga vrijedne domaćice darivale, za rodnu i plodnu godinu.

Prema običaju na Tucindan se kolje ili priprema pečenica za Božić. Nekada se pečenica tukla - ubijala krupicom soli, kasnije ušicama od sjekire, pa se onda, ubijeno ili ošamućeno prase ili jagnje klalo i redilo. Zato je ovaj dan nazvan Tucindan.

Vjeruje se da je običaj vezan za klanje pečenice, vjerovatno ostao iz stranih mnogobožačkih vremena, vezan za prinošenje žrtve. Crkva ga je prihvatila i blagoslovila, jer poslije Božićnog posta, koji traje šest nedjelja, jača hrana dobro dođe, pogotovo što su tada izuzetno jaki mrazevi i zime.

Na Tucindan, po narodnom vjerovanju, djecu ne valja tući, jer će cijele godine biti nevaljala i da će im izaći čirevi na mjestima po kojima su udarana.

Na Tucindan se, prema narodnom vjerovanju, ne smije ništa davati iz kuće, a to je dan kada se tradicionalno vraćaju dugovi da domaćin ne bi bio dužan do narednog Božića.

2017-01-05 15:51:36+0100
Vaši mali oglasi Objavi oglas
Svi mali oglasi...