"Čovjek drvo" iz Bangladeša pun nade nakon 16 operacija

Muškarac iz Bangladeša poznat po nadimku "čovjek drvo" postao je poznat širom svijeta po medicinskom fenomenu - bradavicama koje su kao kora drveta prekrivale njegovo tijelo. Nakon brojnih tretmana jedne od najrjeđih bolesti na svijetu on se nada kako bi konačno mogao živjeti normalno.

"Čovjek drvo" iz Bangladeša pun nade nakon 16 operacija

Abul Bajandar je u protekloj godini prošao najmanje 16 operacija, a hirurški mu je otklonjeno najmanje pet kilograma izraslina na rukama i nogama.

Ovaj 27-godišnji vozač rikše jedan je od četvero ljudi na svijetu sa dijagnosticiranim autosomatskim genetskim poremećajem poznatim kao epidermodisplasia verruciforme zbog koje nije bio u stanju ni da drži svoju trogodišnju kćerku.

"Bajandarov oporavak je izuzetna prekretnica u historiji medicine", kazala je Samanta Lal Sen, koordinatorica plastične hirurgije bolnice u Dhaki.

"Operisali smo ga barem 16 puta kako bismo uklonili bradavice. Ruke i noge su mu sada skoro sasvim u redu i mogli bismo ga poslati kući u narednih 30 dana, nakon što mu završimo neke manje zahvate na rukama".

Sen vjeruje da bi Bajandar mogao postati prva osoba koja će se izliječiti od ovog poremećaja, odnosno da mu se bradavice neće vraćati. Prošle godine jedan Indonezijac je preminuo od ovog rijetkog genetskog poremećaja, podsjeća AFP.

Govoreći iz kreveta u medicinskom centru u Dhaki Bajandar priznaje da je bol koju je trpio zbog ogromnih bradavica bila nepodnošljiva.

"Nikad nisam ni pomislio da ću moći držati svoje dijete", kaže on pokazujući na ruke u zavojima. "Sad se osjećam mnogo bolje, mogu držati kćerku na krilu i igrati se s njom. Jedva čekam da se vratim kući".

Bajandar živi u siromašnom selu u jugoistočnom obalnom distriktu Khulna, a nakon što su mediji otkrili njegov slučaj, postao je slavan.

Sa suprugom i kćerkom praktično je živio u bolnici prije prve operacije.

"On je vjerovatno najvoljeniji i pacijent koji je najviše vremena proveo u ovoj bolnici", kazao je doktor Nurun Nahar.

U početku je mislio da su njegove bradavice bezopasne, ali su se one širile i onemogućavale mu da radi. Sada uz pomoć donacija koje je primio iz svih krajeva svijeta planira pokrenuti vlastitu malu kompaniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA