Sistemske olakšice odražavaju pozitivan trend u preduzetništvu

Pozitivan trend većeg broja prijavljenih u odnosu na odjavljene zanatsko-preduzetničke radnje u Bijeljini bio je nastavljen i u 2016. godini, u kojoj je prijavljeno 309, a odjavljeno 280 radnji, saopšteno je iz Gradskog zanatsko-preduzetničkog Udruženja "Preduzetnik".

BIJELJINA

Izvršni direktor Udruženja Milorad Stević kaže da su ohrabrujući rezultati posljedica i nekih sistemskih poteza i olakšica kao što su defiskalizacija u zanatstvu, ukidanje tehničkog održavanja fiskalne kase kao klasičnog parafiskalnog nameta i odobravanja spoljno-trgovinskog poslovanja preduzetnicima.

On ističe značaj elementarne borbe, prvenstveno mladih ljudi, za rješavanjem najvažnijeg egzistencijalnog pitanja zaposlenosti uz ocjenu da je preduzetništvo najsigurniji, najjednostavniji, najefikasniji i najjeftiniji put za to.

U Bijeljini djeluje 1.827 preduzetnika, a u strukturi djelatnosti i dalje prednjači trgovina sa 679 radnji, zanatstvo sa 519 i ugostiteljstvo sa 306 radnji.

"Očekujemo da će biti nastavljen pozitivan trend većeg broja prijavljenih u odnosu na odjavljene zanatsko-preduzetničke radnje i da ove godine dostignemo i prestignemo željeni broj od 2.000 aktivnih preduzetnika u Bijeljini", navodi Stević.

U ime preduzetnika, Stević je izrazio očekivanje od vlasti na svim nivoima da imaju više sluha, razumijevanja, podrške, podsticaja i olakšica za njihov rad.