Revolucionarno: U Ukrajini rođena beba od tri roditelja

Ukrajinskom paru koji nije mogao da dobije dijete najzad se ostvarila želja zahvaljujući metodi vantjelesne oplodnje koja podrazumijeva učešće tri osobe.

Revolucionarno: U Ukrajini rođena beba od tri roditelja

Ljekari u Kijevu su prvi u svijetu primijenili metodu tzv. pronuklearnog transfera, ali to nije prva beba u čijem je začeću učestvovalo troje roditelja, navodi Tajms.

Djevojčica, koja je rođena5. januara druga je beba na svijetu koja ima troje roditelja, jer je u Meksiku prošle godine rođeno još jedno dijete začeto pomoću genetskog materijala troje roditelja, ali je to prilikom korišćenadrugačija metoda.

Tim iz Kijeva je oplodio jajnu ćeliju majke spermom njenog supruga, a zatim su kombinovane gene ubacili u donatorsku jajnu ćeliju. Dijete ima genetski identitet roditelja i veoma mali udio gena žene donatora.

Ljekari su razvili metodu vantjelesne oplodnje u kojoj učestvuju tri osobe da bi pomogli ženama kod kojih postoji opasnost da prenesu potomstvu ozbiljne genetske poremećaje, nazvane mitohondrijske bolesti.

Pri tom se uzimaju jajne ćelije majke s nezdravim mitohondrijama i žene davaoca sa zdravim mitohondrijama.

Klinika "Nadija" u Kijevu primijenila je istu tehniku za liječenje neplodnog para, a ne para s problemom mitohondrijske bolesti.

Doktor Valeri Zukin izjavio je da je imao osjećaj da će isti sistem biti djelotvorankod ukrajinskog para koji nije mogao da dobije dijete konvencionalnom vantjelesnom oplodnjom i najavio da još jedna pacijentkinja sa sličnim problemima treba da se porodi početkom marta.

Ovaj sistem je nov i kontroverzan i nameće etička pitanja, uključujući i ono kako će se osjećati dijete koje ima DNK tri različite osobe.

Profesor Adam Bejlen iz Britanskog udruženja za borbu protiv neplodnosti kaže da jepronuklearni transferizrazito eksperimentalan i da nije adekvatno procijenjen, niti naučno dokazan.

Velika Britanija je nedavno usvojila zakon koji omogućava primenu tzv. tri personeIVF za liječenje parova sa mitohondrijskim bolestima, ali u Britaniji još nije rođena takva beba.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA