Nakon sedam godina pozitivno poslovanje PD Semberija

Poljoprivredno dobro Semberija prošle godine prvi put je pozitivno poslovalo nakon sedam godina, a tome je doprinijela izuzetno rodna godina, povećanje proizvodnje mlijeka, ulaganje u novu mehanizaciju i objekte, te plansko smanjenje broja radnika.

Nakon sedam godina pozitivno poslovanje PD Semberija

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS ističu da je stanje u ovom poljoprivrednom dobru, čiji je većinski vlasnik RS i javni fondovi, neuporedivo bolje u odnosu na prethodne godine.

Pozitivnom bilansu, dodaju, doprinijela su značajna ulaganja s obzirom na to da je u posljednje dvije godine izgrađen sistem za navodnjavanje, te novi štalski objekat sa izmuzištem u koji je uloženo oko 3,5 miliona KM. Nabavljene su i steone junice, nova mehanizacija, izgrađeni plastenici, promijenjena struktura biljne proizvodnje.

- Poboljšana je ukupna likvidnost preduzeća, a obaveze po osnovu kredita se redovno otplaćuju. Poreskoj upravi je prošle godine uplaćeno oko 733.000 KM, što nije bio slučaj unazad nekoliko godina i to je značajan pokazatelj uzlazne putanje u poslovanju - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Uspješnom poslovanju doprinijela je i rodna godina.

- Preduzeće sada ima potraživanja od Agencije za agrarna plaćanja po osnovu pripadajućih podsticaja u ukupnom iznosu od 700.000 KM - naveli su u ministarstvu.

Direktor Poljoprivrednog dobra "Semberija" Stevan Trifković ističe da je preduzeće prošle godine povećalo proizvodnju mlijeka za 50 odsto. Kada se radi o sjemenskoj proizvodnji zasijano je bilo 300 hektara, što je povećanje za oko 60 odsto.

- U 2015. godini smo proizveli milion litara mlijeka, dok smo lani dostigli brojku od 1,5 miliona litara, što znači da je dnevna proizvodnja koja je iznosila 4.800 litara, povećana na oko 6.000 litara mlijeka. Plan nam je da u ovoj godini premašimo proizvodnju od dva miliona litara mlijeka - rekao je Trifković i dodao da 2016. godina za ovo dobro predstavlja veliki uspjeh.

Istakao je da trenutno imaju 340 muznih grla i oko 210 steonih junica, a dugoročni plan je da popune kapacitet izmuzišta od 1.050 grla.

- U oktobru prošle godine smo uvezli 66 visoko steonih junica simentalske rase montbilijard iz Francuske i ovo je prva takva nabavka u BiH - kazao je Trifković.

Dodao je da je u preduzeću smanjen i broj radnika za oko 20, te da sada zapošljavaju 157 ljudi.

Poseban značaj

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS naglašavaju da Poljoprivredno dobro "Semberija" za Vladu RS ima značaj strateškog preduzeća iz oblasti agrara, jer imaju najveći ukrupnjeni zemljišni posjed u Srpskoj, te povoljne preduslove za značajnije povećanje prihoda.

- Vlada Srpske je ranije odlučila da finansijski podrži preduzeće kroz pretvaranje poreskog duga u akcije u vlasništvu RS, kroz investicije u modernizaciju opreme i objekata uz istovremenu promjenu strukture ratarsko-povrtarske proizvodnje, a sve s ciljem povećanja profitabilnosti - rekli su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA