Šta očekuje semberske planinare u 2017. godini?

Prošlu godinu Nebojša Zorić, predsjednik PED "Majevica", ocijenio bi ipak kao uspješnu, iako su se suočavali sa manjkom finansijiskih sredstava u realizaciji prošlogodišnjih planova, uspjeli su da održe nivo kvaliteta i zadrže mjesto među pet najboljih društava u RS.

Šta očekuje semberske planinare u 2017. godini?

Svojim angažmanom u posljednjih nekoliko godina uspjeli su da se uvrste kao jedino Planinarsko udruženje iz RS u Planinarski savez Srbije. Pojedini bi pomislili da je ta saradnja proizašla zbog blizine geografskog položaja, međutim, pravi razlog je entuzijazam i angažman članova Udruženja „Majevica".

Još prije četiri godine uspjeli su da izađu van regionskih maršuta. Bili su gosti brojnim evropskim Planinarskim udruženjima, ali su, isto tako, te posjete uzvratili ličnim gostoprimstvom. Jedini sa kojima nije realizovana saradnja su planinari iz Crne Gore, ali to ne znači da do tog susreta neće doći.

PED „Majevica" finansira se iz gradskog budžeta, čak pojedine i druge opštine izlaze im u susret u realizaciji projekata. Dok tekuće troškove izmiruju od prikupljenih članarina. Novca bi bilo više da su u kategoriji takmičarskih udruženja.

Planinarenje nije puko hodanje bez cilja i kompasa, to je filozofija života. Planinarima nije problem da prevaziđu ucrtane granice, jer u njihovom shvatanju nema barijera, ni u geografskom pogledu, niti u bilo kojem drugom segmentu. Čovjek koji svoj život podredi prirodi ne trpi ograničenja bilo koje vrste, jer smisao njegovog angažmana je prevazići prepreke, staviti na test ličnu sposobnost i na kraju osvojiti zacrtani cilj.

Udruženje „Majevica" broji oko 90 aktivnih članova i oko 150 prijatelja ovog društva, ti ljudi poštuju njihov angažman ali nisu u svakom momentu aktivni. Posljednjih godina sve je više ljubitelja planinarenja, koji u tome vide izlaz od prebrzog načina života i način kako da svoje vrijeme ispunite a da to bude lijek i za tijelo ali i za dušu. Zorić tvrdi da biti planinar zatjeva jako malo sredstava, sve je stvar želje i volje.

Za ovu vrstu sporta starosne granice ne postoje, što potvrđuju i sami članovi planinarskog društva.

Za ovu godinu planovi su da se realizuju regionske maršute, koje ne samo da predstavljaju fizički izazov za naše planinare nego su neke od tih lokacija bitna istorijska mjesta koja zavređuju pažnju kroz planinarski poduhvat.

Planinarsko - ekološko društvo „Majevica" osnovano je 1988. godine, sa sjedištem u Bijeljini. Društvo danas djeluje u sastavu Planinarskog saveza RepublikeSrpske. Njihova osnovna aktivnost je organizovanje planinarskih izleta, jednodnevnih i višednevnih.

Kao skroman doprinos širenju zdravog načina života i druženju sa prirodom, uredili su pješačko-planinarsku stazukoja se protežeselima Tavna, Ravna Banjica i Krčina,obroncima planine Majevica. Stazusvake godineposjećuje sve više planinara, rekreativaca i ljubitelja prirode.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

SADRŽAJ SE NASTAVLJA NAKON OGLASA